Cum ajung drogurile de la traficanți în mâna consumatorilor. Ofițer antidrog, cu identitatea protejată, explică traseul
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay
Un ofițer DCCO a explicat, cu identitatea protejată, care este traseul prin care drogurile ajung de la traficanți în mâinile consumatorilor. 

„Atunci când există o cerere pe piață mereu va exista și o ofertă. Sunt două lucruri de bază pe care le abordăm. Poliția Română, prin structurile antidrog, în strânsă legătură cu procurorii DIICOT, combat fenomenul ofertei de droguri. Celula de bază este consumatorul. Atunci când un consumator vrea să își ia un gram de canabis, o bilă de heroină, un gram de cocaină, generează un venit pentru aceste organizații.

Grupările acestea se înfiripează destul de repede. De ce? Pentru că funcționează pe metoda dealerilor stradali, care au anumiți consumatori în așa-numitul portofoliu și se adresează lor. Apoi colectează acești bani. Gândiți-vă că acești dealeri sunt, de fiecare dată, consumatori de droguri. Își țin o parte din banii generați pentru drogurile lor și dau restul mai departe structurilor de aprovizionare.

Toate aceste grupări sunt împărțite destul de ermetic, astfel încât un dealer să nu cunoască mai mult decât furnizorul. Apoi, cel care primește drogul și îl duce către dealer nu o să știe cu exactitate de unde vine acel drog sau cum e adus în România. Noi tot timpul încercăm să mergem cât se poate de sus, astfel încât să vedem cine coordonează acești dealeri și cine controlează aceste transporturi, unde se duc banii proveniți din aceste droguri.

Munca este destul de laborioasă și destul de palpitantă. Noi trebuie tot timpul să ne axăm pe momentul în care drogul este traficat și atunci bineînțeles că folosim și metode speciale de investigare, adică ofițeri sub acoperire. Acești ofițeri fac, punctual, anumite activități pentru obținerea probatoriului - se infiltrează pe scurtă sau lungă durată, în funcție de nevoile și necesitățile investigației, într-o activitate destul de complexă și avem în spate ani de zile de experiență, de pregătire. Avem suportul colegilor de la Direcția de Operațiuni Speciale, avem suportul și experiența noastră, a ofițerilor care fac uzual aceste activități, iar atunci lor le vine oarecum ușor să facă acest lucru, dar au o pregătire de ani de zile, se bazează inclusiv pe experiențele colegilor care înainte au făcut acest lucru și pot să spun cu toată răspunderea că este o experiență fantastică, la nivelul de structurilor Poliției Române, în acest domeniu”, a declarat un ofițer DCCO, în platoul emisiunii „Culisele Justiției”, la interviul realizat de prezentatoarea Laura Duță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel