Cum a luat Boc măsuri de descreştere economică. Videanu recunoaşte că majorarea TVA are numai efecte negative
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Videanu
Videanu

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, recunoaşte, în mod oficial, că măsura de „Majorarea TVA are, în consecinţă, efecte conexe negative: asupra inflaţiei, prin expectaţiile inflaţioniste pe care le poate genera, asupra economiilor şi investiţiilor, pentru că afectează puterea de cumpărare a tuturor veniturilor din economie, asupra performanţelor economice ale mediului de afaceri, mai ales în măsura în care sectorul privat, sub presiunea sindicatelor, va mări salariile pentru recuperarea unei părţi din reducerea puterii de cumpărare“, explică fostul ministru Videanu în răspunsul la interpelarea deputatului PC Bogdan Ciucă privind impactul majorării TVA şi dat publicităţii de Jurnalul Naţional.

Adrian Videanu spune, în răspunsul la interpelare, că majorarea TVA ar fi trebuit să facă parte dintr-un set mai amplu de măsuri de consolidare fiscală, măsuri pe care Guvernul condus de Emil Boc nu le-a mai luat nici până în ziua de azi. Astfel, răspunsul lui Videanu, care parcă ar fi redactat de un membru al Opoziţiei, enumeră o serie de efecte negative ale majorării TVA.

Printre cele mai afectate domenii de creşterea TVA, în analiza lui Videanu, este chiar piaţa forţei de muncă. Astfel, potrivit lui Adriean Videanu, din cauza acestei măsuri fiscale vor avea de suferit mai ales salariaţii calificaţi şi cu salarii reduse, adică exact cei care au mai multă nevoie de ajutor din partea statului. Cu toate acestea, creşterea şomajului nu a reprezentat un argument ca măsura să nu fie luată, deoarece „impactul în şomaj nu se va vedea imediat, datorită muncilor sezoniere din această perioadă“. În răspunsul adresat de Videanu deputatului PC, fostul ministru al Economiei recunoaşte că majorarea TVA va conduce, în 2010, la o scădere a numărului de salariaţi cu 1,8% faţă de 2009, ceea ce duce la o creştere a ratei şomajului la 8,5%.

„Din punct de vedere al impactului bugetar, majorarea TVA cu 5 puncte procentuale poate conduce la un surplus de venituri bugetare din TVA de cca. 4,5 miliarde lei, precum şi la un surplus de venituri din CAS şi impozit pe venit de cca. 700 milioane lei“, spune Videanu, care recunoaşte, însă, că aceste două venituri bugetare sunt datorate, de fapt, creşterii prin inflaţie.

Analiza fostului ministru Adriean Videnu relevă că economia românească ar înregistra o scădere de 1,8% în 2010, faţă de 2009, comparativ cu numai 0,5%, cât ar fi fost diferenţa, dacă TVA-ul nu ar fi fost majorat. „Această evoluţie se va datora reducerii cu 3,5% a consumului final, dar şi unei scăderi cu 1,5% a formării brute de capital fix. Acreşterea rpeţurilor de consum se va situa la sfârşitul anului la 7,9%, în timp ce media anuală va fi de 5,9%“, susţine Adriean Videanu în răspunsul adresat deputatului Ciucă.

Citeşte aici răspunsul integral al lui Adriean Videanu la interpelarea deputatului PC Bogdan Ciucă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel