Data publicării:

Cum a fost la protestul de la Constanța, după ce un polițist a scos „pușca” la cetățeni: Muzică de circ, „prosteală” și dezorganizare / galerie foto

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursă foto: DC News/ CG
Sursă foto: DC News/ CG
După incidentul cu polițistul SIAS care a scos „pușca” la cetățeni, am urmărit îndeaproape evenimentul pentru a afla rezultatele protestului de la Constanța.

În noaptea zilei de 13 spre 14 ianuarie 2024, și la Constanța a fost anunțat un protest de amploare chiar pe centura orașului. După ce a fost mediatizat momentul cu polițistul SIAS care a scos „pușca” la civili pentru că ar fi dorit să treacă cu mașina pe lângă bariera poliției - în mașină fiind cel mai probabil o familie -, mai multe momente aveau să definească neliniștea persoanelor care au ieșit pe „străzile” Constanței.

La fața locului, prima imagine a protestului era dată de un bărbat la vârsta a doua care filma un polițist în timp ce îi „explica” de ce e „neconstituțional faptul că nu lasă oamenii să treacă. Că cine sunt ei (N.R. Polițiștii) să intervină în acest protest și cât de imorală e încercarea de a îi opri pe transportatori”.

În tot acest timp, pe lângă „plictiseala” polițistului care părea ca a mai auzit argumentele menționate, câteva mașini începeau să se strecoare pe lângă bariera poliției, împotriva semnalelor autorităților. Acestea aveau să rămână blocate câțiva zeci de metri mai încolo din cauza camioanelor și tractoarelor care blocaseră singurul drum de acces de după bariera poliției.

Trecând de prima barieră a poliției, am ajuns și la locul evenimentului. Având în vedere că protestul începuse de multe ore, la nici orele 22:00 am putut număra puțin peste 10 camioane și tractoare. Mulțimea de oameni era compusă din transportatori în mare parte, dar și civili care s-au oprit pentru a îi susține pe cei care se află la greu. Astfel, două voci mai stridente dintre cele aproximativ 30-40 de persoane încercau să convingă unul dintre polițiști că se vor duce până într-un oraș apropiat (N.R. Având în vedere că ne aflăm pe centura orașului, din locul blocării intersecției se putea ajunge la Ovidiu, intrându-se pe autostradă) după care se vor „întoarce” sau sparge protestul. 

Stând printre oameni, de fapt era vorba despre o încercare de „prostire” a polițistului în legătură cu adevăratul plan al protestatarilor: de a bloca portul de la Agigea.

Printre oamenii care stăteau cu telefoanele scoase la polițistul din mijlocul lor - cel pe care încercau să-l convingă de „plimbarea” până în orașul apropiat și înapoi - am reușit să vorbim cu unul dintre protestatari:

„Eu eram în trecere. Am oprit pentru că știam ce se întâmplă în țară și mi-am dat seama ce fac ei aici. Am oprit și eu mașina și îi susțin pentru că nici mie nu-mi convin toate taxele și impozitele atât de mari. Eu îi ajut pe ei, dar protestez și pentru mine. Toți din țară sunt afectați”, ne-a spus unul dintre participanți.

Mai târziu, am vorbit cu unul dintre protestatarii-transportatori care punea la zid creșterile RCA-ului. De la acesta am aflat că transportatorii aflați la protest aveau de gând să blocheze portul de la Agigea. Era vorba mai exact de Poarta 10bis pe ușile căreia pleacă cele mai multe grâne.

Auzind planul protestatarilor și faptul că aceștia au început să fie lăsați să treacă, am pornit și noi după ei. Pe drumul de întoarcere, la primul blocaj al poliției, un bărbat se învârtea în sensul giratoriu cu mașina chiar în fața polițiștilor, în timp ce asculta o melodie de circ. Polițiștii urmăreau cu indiferență gestul menit să-i jignească.

De asemenea, întrebând un polițist de la fața locului dacă există o persoană destinată comunicării cu presa în numele Poliției, acesta ne-a răspuns că „Nu... adică nu știu!”, după care s-a dus după un superior în grad.

Luându-ne după indicațiile protestatarilor, am ajuns la locul destinat protestului, în Portul Agigea, la Poarta 10bis. După ce am așteptat acolo timp de o oră și puțin, la ora 00:30 - 01:00 noaptea am decis să o luăm înapoi pe urmele camioanelor. Am constatat că drumul acestora deja era pregătit cu filtre de poliție, însă nici urmă de camioane. Cel mai probabil, aceștia au renunțat la protest imediat după anunțarea planului.

Ziua următoare, duminică, aceștia au anunțat proteste în aceeași zonă unde i-am găsit inițial - pe centura Constanței, iar planul de blocare al portului a fost înlocuit cu cel de blocare a Primăriei Constanța.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel