Data publicării:

Cum a fost folosit molozul din Al Doilea Război Mondial pentru a construi 135 de terenuri de fotbal în Londra

Autor: Irina Constantin | Categorie: Sport
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Germania a lansat peste 28.000 de bombe şi aproape 3000 de rachete V1 şi V2 asupra Londrei în al Doilea Război Mondial. A ucis aproximativ 30.000 de oameni şi a provocat distrugeri masive. 

În arealul Londrei, peste 73.000 de structuri au fost distruse în totalitate. 43.000 dintre acestea se aflau pe locul unde astăzi este capitala Marii Britanii. Acestea au fost declarate "imposibil de reabilitat". 

Autorităţile locale au fost puse, astfel, în faţa unei misiuni extrem de grele: să mute milioane de tone de moloz. Între decembrie 1940 şi 1946, 2,2 milioane de metri cubi de moloz provenit din beton, cărămidă şi piatră au fost mutaţi în mlaştina Hackeny, iar 270.000 metri cubi în mlaştina Leyton, lucru care a ridicat nivelul solului cu până la 3 metri. Dacă ar fi fost pus laolaltă, volumul molozului ar fi depăşit volumul marii Piramide. 

Molozul zace ascuns, acum, sub plante și sol, doar fragmente de suprafață de beton și cărămizi izolate lasă să se întrevadă originile din război ale locului.  Comparând imagini realizate cu ajutorul unei tehnologii cu lumină laser folosită pentru cartografiere 3D cu hărți istorice, se poate observa cum ambele locuri sunt acum mlaștini doar în nume. Ridicarea nivelului creată de moloz este vizibilă atât în porţiuni clare de pantă pe hărți, cât și pe teren, în scările neașteptat de abrupte pe care trebuie să le urci pentru a ajunge la terenurile de fotbal de pe malul râului Lea.

Citește continuarea pe DCSPORT.RO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel