Cullen Skink, rețeta de supă scoțiană. Cum se prepară
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Cullen Skink este o delicioasă supă scoțiană. Iată cum se prepară rețeta...

Ingrediente

- 3 cartofi
- 1 fir de praz
- 1 ceapă
- 750 ml lapte
- 400 g cod (Alaska sau afumat) sau eglefin
- 50 g unt
- 1 legătură pătrunjel
- ulei de măsline
- sare
- piper

Cum se prepară

Într-o cratiță se pun la infuzat laptele și peștele la foc mediu (nu trebuie lăsat să fiarbă). După 10 minute se oprește focul și se scoate peștele, potrivit retete.unica.ro. Într-o oală se adaugă untul și un pic de ulei de măsline. Se taie prazul rondele și ceapa cubulețe. Se adaugă în oală și se gătesc până se înmoaie. Cartofii se taie cubulețe mici și se adaugă peste praz și ceapa.

Se adaugă laptele în care a infuzat peștele. Se lasă pe foc până s-au fiert cartofii. În cazul în care cartofii absorb mult lapte, se poate completa cu apă sau lapte. După ce s-au gătit cartofii, se ia oala de pe foc și se pasează amestecul. Pentru un plus de gust se poate adăuga și o parte din peștele care a infuzat în lapte.

Cullen Skink se pune pe foc și se condimentează cu sare și piper. Dacă supa scoțiană este prea groasă, se poate subția cu lapte sau apă. Supa se servește cu pătrunjel tocat și bucăți din peștele infuzat în lapte.

Citește și:

Gogoși pufoase. Rețeta clasică pe care o preparau bunicile noastre

Ingrediene

- 450g făină
- 200ml lapte
- 1 ou
- 50g unt topit
- 3 linguri zahăr
- 1 pliculeț drojdie uscată (7g)
- 1 esență lămâie
- 1 esență vanilie

- zahăr pudră
- ulei pentru prăjit
- făină pentru blatul de lucru
- prosoape de hârtie
- un pahar rotund pentru decupare gogoși

Cum se prepară

Încălzește ușor laptele, adaugă zahărul și amestecă până la dizolvarea completă a acestuia. Varsă drojdia uscată peste laptele îndulcit și las-o câteva minute până când se hidratează și începe să crească. Cât timp se hidratează drojdia, varsă jumătate din cantitatea de făină într-un bol larg, potrivit paginidebucate.ro.

Peste făină adaugă un praf de sare, oul, untul topit și esențele. Poți să adaugi, în loc de esențe, coajă rasă de lămâie sau portocală, cât și pliculețe de zahăr vanilat. De asemenea poți adăuga orice fel de esențe dorești, în funcție de preferință. Amestecă ușor, apoi adaugă laptele în care ai dizolvat drojdia.

Omogenizează bine compoziția și adaugă restul de făină câte puțin, până când obții un aluat ușor lipicios, moale, dar care poate fi modelat. Este important ca aluatul să rămână molatec, deoarece gogoșile vor crește frumos, vor fi pufoase și aerate. În funcție de tipul făinii, dar și de mărimea oului este posibil ca aluatul să nu înghită toată făina. Cel mai bine este să o adaugi treptat și să te oprești atunci când aluatul devine prea dens.

Acoperă bolul și lasă aluatul pentru gogoși la crescut până când își va dubla volumul. Alege un loc călduț, ferit de curenți de aer, însă nu-i forța creșterea punându-l lângă o sursă de căldură directă. După ce aluatul pentru gogoși pufoase a crescut, varsă-l pe blatul de lucru bine înfăinat și întinde-l ușor, cât să aibă o grosime de aproximativ 1 cm. Cu ajutorul unui pahar cu gura rotundă decupează gogoșile. Restul de aluat ce rămâne după ce ai decupat prima tură de gogoși, îl frămânți ușor și îl întinzi din nou, apoi formezi a doua tură de gogoși. Procedezi în acest fel până când termini aluatul pentru gogoși.

Lasă gogoșile proaspăt formate la dospit pentru încă 20 de minute. În acest timp vor crește din nou. Într-o tigaie largă, cu fund dublu, pune uleiul la încins și prăjește gogoșile pe amble părți până când se vor rumeni frumos. Lasă focul mic în timpul prăjirii, să nu se ardă. Scoate gogoșile pe o farfurie tapetată cu prosoape de hârtie apoi pudrează-le cu zahăr pudră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel