Culisele repetițiilor din dezbaterea lui Biden cu Trump de săptămâna viitoare. Cele mai mari greșeli pe care le-ar putea face președintele SUA
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
foto: Agerpres via Reuters
foto: Agerpres via Reuters
Joe Biden se află într-o intensă tabără de dezbateri de cinci zile, în timp ce se pregătește să îl înfrunte pe rivalul său Donald Trump în lupta televizată de joia viitoare.

Se așteaptă ca Trump să îl provoace, să îl insulte, să îl întrerupă și să îl hărțuiască pe președinte - iar cel care îl interpretează în sesiunile de antrenament nu va fi mai blând cu Biden.

Se așteaptă ca Bob Bauer, avocatul personal de lungă durată al președintelui, să îi țină locul lui Trump, așa cum a făcut-o înaintea dezbaterilor de succes din 2020.

Biden a plecat spre Camp David joi seară și va folosi locația preferată pentru pregătirea ultra-secretă a dezbaterilor.

Codul tăcerii din jurul taberelor de dezbateri este atât de strict încât Bauer nici măcar nu a vrut să confirme că își va relua rolul de personaj negativ de această dată.

Dar el a împărtășit câteva detalii din culisele pregătirilor pentru 2020 și câteva dintre greșelile pe care el și Biden trebuie să le evite atât la antrenamente, cât și joi.

La antrenamente "mă așteptam să fiu cel mai rău Trump posibil"

Bauer a spus că Biden a trebuit să se confrunte cu ce a spus candidatul advers, împreună cu tonul și stilul lui de argumentare, pentru a recrea experiența dezbaterii cu acesta.

"Eu, ca Donald Trump, mi-am jucat rolul de mincinos, de fanfaron și de bătăuș în timpul ședințelor simulate", a scris el în cartea sa, The Unraveling.

"Pentru a mă pregăti, am urmărit ore întregi de casete cu cel de-al 45-lea președinte, ca om de afaceri, candidat în 2016 și apoi în funcție. Am pus deoparte sesiuni speciale în timpul cărora mă așteptam să fiu cel mai rău Trump posibil - la fel de insultător și dezechilibrat personal cum poate fi Trump", a continuat el.

Regulile de care trebuie să țină cont Joe Biden pentru a nu face greșeli

Prima regulă, care este deosebit de importantă în cazul lui Trump, este că acesta nu se poate abține în a-l ataca pe Biden în cel mai urât mod posibil.

"Nu vă puteți teme să puneți pe masă ceva ce candidatului pentru care pregătiți nu îi va plăcea", a declarat Bauer pentru Politico.

"Ar putea fi ceva personal insultător. Este ceva care poate fi complet fals cu privire la pozițiile politice pe care le-a luat", continuă avocatul.

O altă mare greșeală este să folosești un argument pe care candidatul advers ar putea să îl prezinte, dar pe care nu l-a prezentat niciodată - așa cum a făcut în 2020.

Bauer a descris cum, în cadrul unei dezbateri simulate înainte de ultimele alegeri, Trump a cerut efectiv ca Roe v Wade să fie anulată.

El a observat că Trump și-a asumat ulterior meritul pentru numirea judecătorilor care, în 2022, au anulat de fapt precedentul din 1973 cesusținea dreptul constituțional la avort.

"Aceasta a fost o greșeală. Vrei să eviți acest tip de greșeli pentru că nu vrei ca adversarul să se pregătească pentru un argument pe care nu îl va auzi say înțelege", a spus el.

Colaboratorii lui Biden au declarat că președintele speră să folosească dezbaterea pentru a-l trage la răspundere pe Trump pentru rolul său în sprijinirea anulării Roe v Wade.

Alți candidați au avut în trecut dubluri ale lui Trump care chiar s-au îmbrăcat ca el, dar Bauer a spus că este ceva ce a evitat.

"Aceasta nu este o imitație Saturday Night Live. Nu dorim să distragem atenția de la activitatea serioasă de pregătire a candidatului", a spus el.

Bill Russo, consilierul lui Biden pentru campania din 2020, a declarat că o altă greșeală pe care Biden ar trebui să o evite în dezbaterea live a fost aceea de a fi atras într-o dispută cu Trump.

"Cred că marea provocare aici este cum să te asiguri că scoți în evidență neadevărurile, minciunile, jumătățile de adevăr pe care te poți aștepta să le spună Trump, dar fără să te lași atras în jocul lui", a declarat el pentru Wall Street Journal.

În schimb, Faiz Shakir, directorul de campanie pentru 2020 al lui Bernie Sanders, a prezis că Biden va încerca să apese pe butoanele lui Trump pentru a-l face să arate rău.

Cu îndemnul potrivit, a spus el, Trump ar putea "ofensa, supăra și enerva marea majoritate a americanilor care au votat deja împotriva lui".

Dezbaterea va dura 90 de minute, cu două pauze publicitare, iar Biden va avea primul cuvânt și Trump ultimul

Unele persoane din interiorul campaniei erau îngrijorate că utilizarea lui Bauer pentru a-l juca pe Trump însemna că echipa lui Biden juca prea sigur.

"Nu este surprinzător faptul că Bauer este din nou în pregătire alături de majoritatea celorlalți 'suspecți' obișnuiți. Lui Biden îi place să aibă pătura de siguranță în jurul său", a declarat unul dintre ei pentru New York Post.

"Această echipă știe cum să se descurce cu el și cum vrea el să fie îndrumat pentru aceste exerciții. Vor conduce pregătirea dezbaterii ca un reality show? Bravo, pentru că ar trebui", a spus Shakir.

"Vor fi ei suficient de inovatori și creativi în pregătire pentru a-l antrena să se aștepte la neașteptat și neconvențional? Asta este tot ce contează", a completat acesta

Persoana din interior a declarat că Biden a fost cel mai experimentat debater din politica americană și s-a simțit ca acasă în spatele podiumului - dar a trebuit să fie creativ în acest an.

Dezbaterea va dura 90 de minute, cu două pauze publicitare, iar Biden va avea primul cuvânt și Trump ultimul.

Trump susține că Biden nu este apt fizic și mental pentru această funcție, în timp ce Biden l-a numit pe rivalul său republican "nebun" și un "pericol pentru democrație".

Susținătorii lui Biden subliniază, de asemenea, rolul lui Trump în insurecția din 6 ianuarie de la Capitoliu, încercările sale de a anula alegerile din 2020 și condamnarea sa la 30 mai pentru 34 de infracțiuni. 

Trump, între timp, l-ar putea ataca pe fiul lui Biden, Hunter, care a fost condamnat săptămâna trecută pentru trei infracțiuni grave legate de achiziționarea unei arme în 2018, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel