Culisele negocierilor pentru aderarea României la Schengen. Cătălin Predoiu: Nu s-a bătut nimic în cuie
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Cătălin Predoiu a ofrit mai multe detalii despre negocierile pentru aderarea la Spațiul Schengen.

Întrebat care este stadiul actual al negocierilor și dacă România va intra în Schengen în luna martie a anului viitor, așa cum a anunțat premierul Marcel Ciolacu, Cătălin Predoiu a spus:

"S-au făcut foarte multe speculații. Lucrurile stau în felul următor. În urmă cu cîteva luni de zile, când s-au reluat aceste eforturi de a discuta cu Austria pentru a-și schimba poziția, ne-am angajat pe mai multe canale de negocieri: Ministrul de Interne, Ministerul de Eterne, cabinetul premierului, președenție.

În urma acestor luni de negocieri, cel puțin la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, foarte intense, sunt convins că și la alte niveluri, în urma acestor luni de negocieri, discuții diplomatice, Austria a anunțat, mai întâi în presă, că își schimbă poziția și că ar fi de acord cu extinderea Spațiului Schengen doar pentru frontiera aeriană. În urma acestui anunț în presă, a avut loc forumul din Slovenia și acolo partea austriacă a prezentat și un document scris, atât delegației României, cât și delegației Bulgariei.

Cătălin Predoiu: Nu s-a semnat nimic, nu s-a convenit nimic, nu s-a bătut nimic în cuie

Au avut loc discuții sub rezerva continuării acestora pe baza mandatelor primite ulterior. În urma acestor discuții concluzia a fost că ne-am clarificat oficial că Austria este de acord cu extinderea Spațiului Schengen pe frontiera aeriană și că rămân în discuție celelalte două frontiere, evident că ambele delegații, și română, și bulgară, au discutat și celelalte două frontiere.

Concluzia a fost că în zilele următoare vor continua aceste discuții și se va vedea la ce nivel, la nivel de Ministerul de Interne, la nivel de cabinete de prim-ministru sau la nivel de Consiliu European. Nu s-a semnat nimic, nu s-a convenit nimic, nu s-a bătut nimic în cuie. Acum suntem în pasul în care se discută la Consiliul European pe baza acestei propuneri a Ministerului de Interne din Austria", a spus Cătălin Predoiu la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel