Data publicării:

Cuba, cândva „cea mai sigură țară din lume”, s-ar confrunta în prezent cu rata criminalității

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Află în articol mai multe despre Cuba.

Defunctul lider al Revoluției Cubaneze, Fidel Castro, a numit odată Cuba „cea mai sigură țară din lume”.

În ceea ce privește ratele scăzute de infracțiuni violente de pe insulă și raritatea armelor de foc care circulă în rândul populației civile, este foarte posibil ca el să fi avut argumente pentru acest titlu.

Criticii săi, desigur, au răspuns că rata scăzută a criminalității a fost obținută prin intimidare, că Cuba lui Castro a fost - și încă mai rămâne - un stat polițienesc care nu permitea nicio critică la adresa Guvernului său condus de comuniști și care încălca drepturile oponenților săi.

Oricum ar fi fost, puțini ar putea nega că străzile din Cuba au fost în mod tradițional printre cele mai sigure din America.

Cu toate acestea, Samantha González nu simte că trăiește în cea mai sigură națiune din lume. Fratele ei mai mic, un producător muzical aspirant pe nume Jan Franco, a fost ucis în urmă cu două luni într-o dispută aparent legată de bande.

Originar din Cayo Hueso, un cartier cu venituri mici din Havana și în vârstă de doar 19 ani când a fost ucis, Jan Franco a fost înjunghiat de două ori în piept în fața unui studio de înregistrări, fiind prins în mijlocul unei dispute când cineva a scos un cuțit.

„Încă nu pot să înțeleg. El era lumina familiei noastre”, spune Samantha, chinuindu-se să își exprime durerea în timp ce răsfoiește pe telefon fotografii vechi cu fratele ei.

Criminalitate pe străzi

La doar 20 de ani și mamă a unui băiețel de un an, Samantha spune că Jan Franco a fost unul dintre numeroșii tineri care și-au pierdut viața pe străzi în ultimele luni.

„Atât de mulți tineri au fost uciși anul acesta. Violența scapă de sub control. Practic, sunt bande și se ceartă între ei ca bande. De aici vin toate crimele și decesele tinerilor”, explică ea.

De multe ori își rezolvă disputele cu cuțite și macete, spune ea.

„Aproape nimeni nu mai rezolvă o ceartă cu pumnii. Totul se rezumă la cuțite, macete, chiar și arme. Lucruri pe care pur și simplu nu le înțeleg”, a mai precizat Samantha.

Situația a fost înrăutățită de un nou drog în Cuba numit „quimico” - un drog chimic ieftin pe bază de canabis. Samantha spune că este din ce în ce mai popular printre tinerii cubanezi în parcuri și pe străzi.

Anterior, chiar și faptul de a sugera că Cuba are o problemă cu opioidele și bandele de stradă - în special unui jurnalist străin - te putea pune în dificultate.

Autoritățile cubaneze au protejat întotdeauna cu înverșunare reputația insulei ca fiind lipsită de criminalitate și s-au grăbit să sublinieze că străzile sunt în mod demonstrabil mai sigure decât cele din majoritatea orașelor din SUA. Tot ceea ce evidențiază problemele sociale ale Cubei este, în general, descris ca o critică tendențioasă a sistemului socialist sau ca o invenție antirevoluționară provenită din Miami sau Washington.

Cu toate acestea, percepția publică privind înrăutățirea ratei criminalității, percepție împărtășită de mulți cubanezi pe rețelele de socializare, a fost atât de mare, încât autoritățile au abordat-o în mod deschis la televiziunea de stat.

În august, o ediție a emisiunii de noapte Mesa Redonda - în cadrul căreia oficiali ai Partidului Comunist sunt invitați în direct pentru a prezenta linia partidului - a fost intitulată ”Cuba Împotriva Drogurilor”.

În timpul emisiunii, colonelul Juan Carlos Poey Guerra, șeful unității antidrog a Ministerului cubanez de Interne, a recunoscut existența, producția și distribuția noului drog, químico, și impactul acestuia asupra tinerilor din Cuba. El a insistat asupra faptului că autoritățile abordează problema.

Guvernul neagă

Într-o altă ediție privind criminalitatea, Guvernul a negat că situația se înrăutățește, susținând că doar 9% din infracțiunile din Cuba sunt violente și doar 3% sunt crime.

Cu toate acestea, criticii pun la îndoială transparența statisticilor Guvernului și spun că nu există o supraveghere independentă a organismelor care le produc sau a metodologiilor pe care le folosesc.

La rândul său, Guvernul dă vina în mare măsură pe vechiul inamic, Statele Unite, atât pentru existența opioidelor sintetice în Cuba, cât și pentru embargoul economic de zeci de ani al SUA asupra insulei, despre care se spune că este motivul pentru care unii cubanezi au recurs la infracțiuni.

Într-un interviu rar, vicepreședintele Curții Supreme din Cuba, Maricela Sosa Ravelo, a declarat pentru BBC că problema a fost exagerată pe rețelele sociale. Ea a respins sugestia că multe infracțiuni nu sunt raportate din cauza lipsei de încredere a publicului în poliție.

„În cei 30 de ani de când sunt judecător și magistrat nu cred că poporul cubanez nu are încredere în autoritățile sale”, a afirmat aceasta, vorbind în interiorul clădirii ornamentate a Curții Supreme.

„În Cuba, poliția are o rată mare de succes în rezolvarea infracțiunilor. Nu vedem oameni care își iau legea în propriile mâini - ceea ce se întâmplă în alte părți ale Americii Latine și în alte părți - ceea ce sugerează că populația are încredere în sistemul de justiție cubanez”, a susținut ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel