Data publicării:
CSM, decizie în cazul lui Daniel Horodniceanu. Update: Procurorul nu va fi tras la răspundere
Pe 27 iunie, Inspecţia Judiciară anunţa că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorul Daniel Horodniceanu pentru săvârşirea unor abateri disciplinare.
Update:
Consiliul Superior al Magistraturii a respins acțiunea disciplinară exercitată de Inspecția Judiciară împotriva Daniel Horodniceanu.
„Instanța respinge acțiunea disciplinară exercitată de Inspecția Judiciară împotriva pârâtului procuror Daniel Constantin Horodniceanu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, cercetat sub aspectul săvârșirii abaterilor disciplinare prevăzute de art.271 lit. a) și m), din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor.
Respinge cererea de acordare a cheltuielilor de judecată formulată de pârâtul procuror Daniel Contantin Horodniceanu , membru al Consiliului Superior al Magistraturii, ca fiind inadmisibilă.
Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Pronunțată în ședința publică de astăzi, 8 noiembrie 2023”, este decizia de miercuri a Secției pentru procurori în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
Știrea inițială:
Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii este aşteptată să se pronunţe, miercuri, asupra acţiunii exercitate de Inspecţia Judiciară în legătură cu dialogul pe care Daniel Horodniceanu, vicepreşedinte al Consiliului, l-a purtat cu un echipaj de poliţie care l-a oprit în trafic.
Potrivit unui comunicat al IJ preluat de Agerpres, inspectorii judiciari au reţinut că fapta procurorului care, fiind oprit în trafic de agenţi de poliţie, s-a adresat pe un ton superior, ridicat, a manifestat o atitudine agresivă, intimidantă, de natură să pună interlocutorii într-o poziţie umilitoare, contrar comportamentului pe care ar trebui să îl aibă în public orice magistrat, constituie abatere disciplinară prevăzută de art. 271 lit. a) din Legea 303/2022 raportat la art. 104 din Legea 161/2003 republicată, cu modificările ulterioare.
Inspectorii au constatat că acțiunile procurorului, care în timpul interacțiunii cu agenții de poliție și-a afirmat în mod repetat calitatea de procuror, a amenințat cu posibile repercusiuni prin implicarea superiorilor agenților de poliție și a sugerat că ar avea relații sau influență pentru a obține un tratament preferențial și pentru a-și soluționa problemele în afara cadrului regulamentar prevăzut pentru toți cetățenii, reprezintă o încălcare a dispozițiilor disciplinare conform articolului 271 lit. m) din Legea 303/2022.
Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la angajarea răspunderii procurorului în cauză.
Cum s-a întâmplat totul
Horodniceanu a fost oprit în trafic de poliţiştii dintr-o comună din judeţul Iaşi pentru că nu ar fi semnalizat că intenţionează să facă o depăşire.
Conform unei înregistrări video apărute în spaţiul public, el i-a întrebat poliţiştii care l-au oprit în trafic dacă ştiu cine este şi le-a spus că îi va contacta pe superiorii lor.
În momentul în care unul dintre poliţişti a răspuns că nu îl cunoaşte, Daniel Horodniceanu i-a menţionat că a condus DIICOT şi este cunoscut de toţi poliţiştii din judeţ.
"Sunt procuror-şef Daniel Horodniceanu de la Crimă Organizată. Nu mă cunoaşteţi?", a spus actualul vicepreşedinte al CSM. "Nu vă cunosc", a venit replica agentului de poliţie. "Dar de ce nu mă cunoaşteţi oare? Dar de unde sunteţi dumneavoastră, de la Vaslui sau de la Iaşi?", a întrebat Daniel Horodniceanu, moment în care unul dintre agenţii de poliţie îşi declină identitatea şi precizează că este de la Secţia 1 Poliţie Rurală.
În aceeaşi filmare este surprins momentul în care vicepreşedintelui CSM îi sunt solicitate actele de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al maşinii şi poliţa de asigurare.
"Eu am să vă dau legitimaţia mea de procuror şi am să vă mai întreb o dată de ce m-aţi oprit?", a continuat Horodniceanu.
Agentul de poliţie îi răspunde că a fost oprit pentru că nu a păstrat distanţa regulamentară în trafic, a făcut o depăşire fără a semnaliza corespunzător şi rula cu o viteză mai mare decât prevederile legale. Poliţistul i-a transmis că nu îl amendează, ci doar i-a solicitat actele pentru că a dorit să îi atragă atenţia la greşelile din trafic.
"Vă rog să îmi mai spuneţi o dată cum vă numiţi", a continuat Horodniceanu, în timp ce îi înmâna o parte dintre documentele solicitate.
Ulterior, el le-a comunicat poliţiştilor că este procuror de 25 de ani, iar în 2016 a vorbit cu fostul ministru Gabriel Oprea pentru majorarea salariilor poliţiştilor cu 15%.
După apariţia filmării în spaţiul public, Daniel Horodniceanu a susţinut că nu a încălcat nicio normă rutieră şi întreaga situaţie ar fi fost pusă la punct de cei doi poliţişti, care îl cunoşteau.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News