Data publicării:

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii: Spitalele, 10 zile să decidă dacă vor trata doar pacienţi COVID-19

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii, a anunţat că spitalele trebuie să se pregătească pentru valul 5 al pandemiei, care va veni cel mai probabil în luna ianuarie. 

”Din ziua de vineri, săptămâna trecută, au obligația dar și libertatea de a analiza situația punctual, pe fiecare unitate sanitară, și în cazul în care consideră că este nevoie de prioritizarea internărilor și a intervențiilor chirurgicale, atunci pot să păstreze spitalul respectiv numai pe internări COVID.

În cazul în care consideră că nu mai sunt atâția pacienți, situațiile diferă totuși de la un spital la altul, atunci pot să înceapă să primească și pacienți non-COVID. Această decizie a fost comunicată spitalelor de la sfârșitul săptămânii trecute. Fiecare spital va face această proprie analiză.

Știți că am avut solicitări de la spitale care doreau să prelungească acel termen care expira vineri, pentru a fi numai exclusiv COVID. În situații diferite, este dreptul lor astăzi și am prevăzut și un termen de maxim 10 zile până când, cel puțin în această faxă, spitalele pot să păstreze, dacă decid așa, să fie exclusiv COVID.

(...) Ceea ce este astăzi pentru noi important este de a ne pregăti chiar din ziua de astăzi pentru următorul val, care va veni în mod cert”, a declarat Cseke Attila, conform antena3.ro.

Alexandru Rafila a spus când s-ar putea termina pandemia în România 

Deputatul PSD Alexandru Rafila a fost întrebat la ce rată de vaccinare se va ajunge în primele sale 6 luni de mandat la șefia Ministerului Sănătății.

"Eu nu știu în primele șase luni la ce rată de vaccinare, eu am spus și public deja, dacă se mai vaccinează încă 3 milioane de persoane, cred că România va ajunge la o imunitate convenabilă care să prevină valurile catastrofale, așa cum a fost valul patru pe de o parte, însă trebuie să mergem în paralel pentru că persoanele care nu au trecut prin boală și doar s-au vaccinat, în momentul în care trec 6 luni sau mai mult de 6 luni, devin din nou vulnerabile, pentru că imunitatea obținută în urma acestui vaccin este limitată.", a răspuns Alexandru Rafila la Realitatea Plus.

Întrebat când s-ar putea încheia această pandemie, Alexandru Rafila a menționat a doua parte a anului 2022.

"Cred că va mai dura și în cursul anului 2022, dar pe măsură ce acoperirea vaccinală va crește pe de o parte și cei care refuză să se vaccineze vor trece prin infecție, încet-încet vom ajunge de la epidemie, la o endemie, adică la un anumit număr de cazuri relativ redus, care nu pune probleme sistemului de sănătate. Probabil că vom vedea acest lucru în a doua parte a anului 2022.", a declarat Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel