Csaba Asztalos, preşedintele CNCD, despre egalitatea de gen amintită în Proiectul Legii Învățământului: E un principiu constituţional! Nu înţeleg această critică a cultelor religioase
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Preşedintele CNCD critică reacţia cultelor religioase la noua Lege a educaţiei care promovează, printre altele, diversitatea şi egalitatea de gen.

BOR a avut o reacție virulentă la legile Deca: Ideologia de gen a fost propusă „fără discernământ”. Obligația de a promova „diversitatea sexuală” în școală este total „abuzivă” și „nocivă”, spun reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române. Reacția Bisericii Ortodoxe Române (BOR) vine în contextul în care proiectul legii învățământului preuniversitar publicat de ministra Ligia Deca prevede la articolul 2 că „Sistemul de învățământ preuniversitar are la bază următoarele valori: […] b) Diversitatea – respectarea și valorizarea diferitelor perspective culturale, etnice, identitare, a sensibilității și a empatiei, alături de întărirea și pozitivarea imaginii de sine individuale și colective”. De asemenea, Articolul 11 din același proiect de lege aflat acum pe circuitul de avizare al Guvernului Ciucă, înainte de aprobare, statuează, la aliniatul 1, că „în unitățile de învățământ preuniversitar și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, precum și în cadrul activităților desfășurate în mediul online de unitățile de învățământ preuniversitar, sunt interzise discriminările pe criterii de vârstă, etnie, sex, origine socială, orientare politică sau religioasă, orientare sexuală sau alte tipuri de discriminare […]”.

Csaba Asztalos, preşedintele CNCD (Consiliul Național pentru. Combaterea Discriminării), a comentat în direct la Digi24:

"Sunt confuzii în abordări, pentru că egalitatea de gen vorbeşte despre egalitatea între femei şi bărbaţi, deci nu văd cine ce ar avea de protestat şi de criticat şi de ce ar trebui să excludem egalitatea de gen din Legea Educaţiei. Egalitate de gen care este un principiu constituţional în art. 16 din Constituţia României care stă la baza organizării oricărei societăţi democratice. Egalitatea de gen nu are nicio legătură cu minorităţile sexuale, ca atare nu înţeleg această critică formulată de cultele religioase."

Egalitatea de gen nu are legătură cu transgender şi schimbarea de gen

"Este nevoie de dialog, dar cu sau fără includerea acestor noţiuni Legea Educaţiei trebuie să respecte aceste principii. Cred că unii gândesc că egalitatea de gen se referă şi la persoanele transgender şi schimbarea de gen. Acesta e cu totul alt subiect şi nu are legătură cu egalitatea între femei şi bărbaţi. Şi cred că acest lucru trebuie clarificat. A elimina noţiunea de diversitate din lege nu este oportună, pentru că diversitatea este un concept foarte larg. Putem să vorbim şi de diversitatea religioasă, iar educarea copiilor în spiritul diversităţii ţine şi de filosofia religiilor creştine şi nu numai. Ce observ eu e că anumite organizaţii sau chiar şi cultele se concentrează exclusiv pe drepturile minorităţilor sexuale şi orice noţiune care ar promova în mod indirect drepturile minorităţilor sexuale creează o iritare şi o reacţie de a şterge tot ce exprimă zona drepturilor omului şi a discriminării. De aici şi aceste cereri de a elimina diversitatea sau de a califica aşa-zisa ideologie de gen, aici sunt elemente care induc în eroare" a mai spus Asztalos.

Reamintim că Ministerul Educației a remis astăzi, 16 martie 2023, un comunicat de presă în care face cunoscute principalele teme abordate de ministrul Ligia Deca și Ministrul Educației Naționale și Tineretului al Republicii Franceze, Pap Ndiaye: „schimbul de bune practici în domeniul asigurării calității în educație, inclusiv în domeniul inspecției școlare, cooperare în domeniul metodelor de predare și de evaluare a competențelor în limbi străine, consolidarea și extinderea rețelei de unități cu secție bilingvă francofonă în România, încurajarea mobilității elevilor, a profesorilor, a formatorilor,organizarea de cursuri de formare, seminarii în special în zona educației incluzive, a luptei împotriva abandonului școlar, a dezvoltării durabile, a egalității de gen”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel