Data publicării:
Cruce roșie în calendar, pe 29 august. Care sunt obiceiurile, tradițiile și ce nu este bine să faci de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
Data de 29 august este trecută cu cruce roșie în calendar. În această zi este sărbătoare mare, și anume Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Vezi ce este bine să faci în această zi și care sunt tradițiile și obiceiurile.
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este pomenită în fiecare an în ziua de 29 august, fiind ultima sărbătoare cu cruce roșie din anul bisericesc ortodox, care se încheie în ultima zi din luna august și începe pe 1 septembrie. Potrivit calendarului ortodox, pe 29 august este o zi de post pentru creștinii ortodocși. Postirea în această zi este sugerată, pe de o parte, pentru a nu ne asemăna cu Irod, iar pe de altă parte, ca să nu ne asemănăm cu viața înfrânată a lui Ioan.
Tradiții și obiceiuri de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
Potrivit tradițiilor și obiceiurilor, există anumite activități care sunt interzise în această zi.
Biserica Ortodoxă a desemnat această zi ca fiind o zi de post, ceea ce înseamnă renunțarea la produse de origine animală, adică lactate, ouă și carne.
Credincioșii pot ține post negru, pentru curățarea sufletului, dar și iertarea păcatelor. Majoritatea creștinilor aleg să nu consume nimic în afară de apă. Singurele alimente permise în această zi sfântă sunt strugurii albi și apa.
În această zi nu este bine să consumăm vin roșu sau alimente și mâncăruri gătite, care au aceeași culoare, în memoria sângelui vărsat de către Sfântul Ioan. Nu se consumă nici varză în această zi, deoarece se spune că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului de 7 ori.
De asemenea, se spune că nu e bine să folosești cuțitul în această zi pentru a tăia alimentele. Se recomandă ca acestea să fie rupte cu mâna. Nu e bine să tai și să mănânci fructe și legume cu formă rotundă, cum ar fi pepenele.
În această zi, oamenii obișnuiesc să meargă la biserică pentru a participa la slujbă.
Pe 29 august, creștinii aprind lumânări pentru sufletele adormiților care purtau numele Sfântului Ioan.
Totodată, în această zi, tradiția spune că e bine să dai de pomană diferite alimente de post.
De asemenea, nu este bine să spui „La mulți ani” persoanelor care poartă numele de Ion, Ioan sau alte derivate. Motivul este cât se poate de simplu – pentru că Sfântul Ioan se sărbătorește pe 7 ianuarie.
Rugăciune de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
Pe 29 august, de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, se spune o rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul despre care se spune că îndeplinește orice dorință, potrivit tradiției ortodoxe.
Rugăciunea trebuie rostită 9 zile la rând pentru îndeplinirea tuturor dorințelor. Potrivit preoților, este bine ca această rugăciune puternică să fie scrisă pe o foaie și purtată tot timpul în geantă.
„O Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule a lui Hristos, mari şi multe sunt vredniciile date ţie de Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost prorocit. Tu, după făgăduinţă şi prorocie Îngerească, te-ai şi născut.
Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatălui tău s-a pecetluit.
Tu, din copilărie, în pustie ai vieţuit şi, ca o pasăre a cerului, desăvârşit neagoniseala ai iubit, cu agurida şi cu miere sălbatică te-ai hrănit.
Tu, cu duhul şi cu puterea lui Ilie , în lume te-ai arătat şi nelegiuirea lui Irod şi a tuturor celor asemenea lui ai mustrat.
Tu eşti martorul cel preavestit al Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi.
Tu pe Mântuitorul către mulţimea popoarelor L-ai mărturisit şi cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii.
Tu, de către însuşi Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit şi, după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie.
Prin mijlocirea sfintelor şi preaputernicelor tale rugăciuni, ajută-mă să dobândesc mila lui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în ceasul cel de pe urmă al sfârşitului meu. Amin”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News