Crize de astm din cauza furtunilor
Furtunile pot declanșa crize de astm în cazul persoanelor alergice la polen, avertizează medicii.
În perioadele de răspândire a polenurilor, o furtună poate cauza crize de astm mai ales în rândul persoanelor alergice. Acum, în iunie, este perioada de circulație a polenurilor de graminee, responsabile pentru așa-numita „febră de fân” sau rinita alergică, cea mai frecventă formă de alergie respiratorie.
Specialiștii de la Agenția de sănătate publică din Franța au analizat ce s-a petrecut în timpul unor furtuni din luna iunie 2013, în regiunea Nantes. Astfel au constatat că numărul crizelor de astm a crescut de 6 ori față de alte perioade. Studiul a fost publicat în buletinul epidemiologic lunar din 12 iunie 2018, informează sciencesetavenir.fr.
Adulții tineri, cei mai afectați
Deși este mai pușin cunoscut în rândul populației, fenomenul nu este o noutate și a mai fost studiat la Londra (în 1994) și la Melbourne (în 2016). Acest ultim episod din Australia a fost cel mai grav, provocând moartea a 9 persoane. Însă la fel ca în Franța, crizele de astm declanșate de furtună au afectat în special adulți tineri. La Londra, 57% dintre pacienți aveau între 21 și 40 de ani.
În plus, „în majoritatea cazurilor, persoanele afectate nu aveau antecedente de astm”, semnalează studiile. Astfel, în cursul episodului de la Melbourne, 89% dintre pacienți erau diagnosticați cu rinită alergică, însă doar 37% aveau antecedente cunoscute de astm.
Polenul, transformat în particule minuscule în timpul furtunii
Furtuna declanșează crize de astm din cauza transformărilor care au loc ca urmare a asocierii dintre ploaie, descărcări electrice în atmosferă și rafale de vânt. Toate acestea antrenează micronizarea particulelor de polen, care sunt fragmentate în substanțe alergene de dimensiuni microscopice. Particulele de polen pot fi împărțite la 10, trecând de la dimensiuni de 30 la 3 micrometri (un micrometru reprezintă a mia parte dintr-un milimetru). Aceste particule minuscule sunt apoi răspândite de rafale de vânt, mai ales de curenții verticali.
Particulele microscopice de polen pătrund mai adânc în arborele respirator, în principal în bronhii. Aici pot antrena bronhospasm (contracție a bronhiilor). Astfel apare criza de astm. Vârful crizelor se înregistrează în 2-4 ore de la debutul furtunii.
SFAT: Rămâneți în interior!
În perioadele de circulație de polenurilor, persoanele alergice și nu numai sunt sfătuite să rămână în interiorul locuințelor, cu ferestrele închise, imediat ce se apropie furtuna.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News