Secretarul general al ONU: Ar fi catastrofal ca actuală criză dintre Rusia şi Ucraina să degenereze în război
Data publicării:
Autor: Julia Pandi
WhatsApp
 Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că a r fi "catastrofal" ca actuală criză dintre Rusia şi Ucraina să degenereze în război.

Ar fi "catastrofal" ca actuală criză dintre Rusia şi Ucraina să degenereze în război, a avertizat vineri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în discursul său de deschidere a Conferinţei de Securitate de la Munchen, care adună numeroşi lideri internaţionali, potrivit AFP, citat de Agerpres.

"În contextul concentrării de trupe ruseşti în jurul Ucrainei, sunt profund îngrijorat de amplificarea tensiunilor şi de speculaţiile privind un conflict militar în Europa", a afirmat el. Dacă se va întâmpla asta, "ar fi catastrofal", a avertizat şeful ONU, adăugând că "nu există alternativă la diplomaţie".

Lideri internaţionali şi diplomaţi de rang înalt se reunesc la Munchen, în sudul Germaniei, de vineri până duminică, pentru trei zile de discuţii despre chestiuni de apărare şi de securitate.

Această conferinţă anuală survine în contextul tensiunilor dintre Moscova şi Occident, acesta din urmă temându-se că trupele ruseşti s-ar pregăti să invadeze Ucraina.

Numeroase reuniuni în diverse formate vor avea loc la Munchen, unde vor fi prezenţi, printre alţii, vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, secretarul american de stat Antony Blinken, principalii miniştrii de externe din UE, şeful NATO, Jens Stoltenberg, şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ruşii, de obicei prezenţi la această conferinţă, nu au trimis reprezentanţi în acest an.

VEZI ȘI: Ambasadorul SUA la OSCE: Rusia a comasat până la 190.000 de soldaţi în apropierea frontierei ucrainene

Ambasadorul SUA la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a estimat că forţele concentrate de Rusia în apropierea frontierelor cu Ucraina se ridică la 190.000 de soldaţi

Forţele concentrate de Rusia în apropierea frontierelor cu Ucraina se ridică probabil la 190.000 de soldaţi, a estimat vineri ambasadorul SUA la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) într-o declaraţie la o reuniune a acestui forum paneuropean cu sediul la Viena privind criza din Ucraina, relatează Reuters, citat de Agerpres.

'Estimăm că Rusia a comasat probabil între 160.000 şi 190.000 de soldaţi în interiorul şi în apropierea Ucrainei, comparativ cu aproximativ 100.000 la 30 ianuarie', a declarat Michael Carpenter la această reuniune, la care Rusia nu a participat.

'Este cea mai semnificativă mobilizare militară în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial', a apreciat ambasadorul american.

Anterior, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, declarase la Varşovia că SUA observă încă şi mai multe trupe ruse deplasându-se în regiunile de graniţă cu Ucraina, potrivit AFP.

'Cu toate că Rusia a anunţat că îşi retrage forţele în garnizoane, nu am văzut acest lucru încă. De fapt, vedem că mai multe forţe se deplasează în această regiune de graniţă', a spus Austin după o întâlnire cu omologul său polonez Mariusz Blaszczak.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel