Data publicării:
Criză extremă de concentrare a bogăției: Superbogații au devenit și mai bogați
Cei mai bogați locuitori ai lumii s-au îmbogățit mult mai repede decât toți ceilalți în ultimii doi ani.
Superbogații
1% dintre cei mai bogați cetățeni din lume s-au îmbogățit aproape de două ori mai mult decât restul lumii în perioada crizei pandemice, conform raportului anual al inegalității Oxfam, publicat duminică. Averea lor a crescut cu 26 de trilioane de dolari, în timp ce restul de 99% dintre cei mai bogați și-au văzut valoarea netă crescând doar cu 16 trilioane de dolari, potrivit CNN.
Raportul, care se bazează pe date compilate de Forbes, este programat să coincidă cu începerea reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția, o reuniune de elită a unora dintre cei mai bogați oameni și lideri mondiali.
Oamenii obișnuiți
Între timp, mulți dintre cei mai puțin norocoși se luptă să supraviețuieacă. Aproximativ 1,7 miliarde de muncitori trăiesc în țări în care inflația depășește salariile. Reducerea sărăciei a stagnat anul trecut, după ce numărul săracilor din lume a crescut vertiginos în 2020.
”În timp ce oamenii obișnuiți fac zilnic sacrificii pentru produse esențiale precum mâncarea, cei superbogați și-au întrecut chiar și cele mai nebunești vise”, a declarat Gabriela Bucher, director executiv al Oxfam International. ”La doar doi ani, acest deceniu se conturează a fi cel mai bun de până acum pentru miliardari, un boom grozav din anii ’20 pentru cei mai bogați din lume.”
Averile miliardarilor
Deși bogățiile lor au scăzut oarecum în ultimul an, miliardarii la nivel mondial sunt încă mult mai bogați decât erau la începutul pandemiei. Averea lor netă totalizează 11,9 trilioane de dolari, potrivit Oxfam. Deși aceasta este în scădere cu aproape 2 trilioane de dolari față de sfârșitul anului 2021, este încă cu mult peste cele 8,6 trilioane de dolari avute de miliardari în martie 2020.
La începutul pandemiei, guvernele globale, în special țările mai bogate, au turnat trilioane de dolari în economiile lor pentru a preveni colapsul. Acest lucru a determinat acțiunile și alte active să crească în valoare.
Corporațiile și sărăcia globală
De asemenea, multe corporații s-au descurcat bine în ultimii ani. Aproximativ 95 de companii alimentare și energetice și-au dublat profiturile în 2022, a spus Oxfam, pe măsură ce inflația a determinat creșterea prețurilor. O mare parte din acești bani au fost plătiți acționarilor.
În schimb, sărăcia globală a crescut foarte mult la începutul pandemiei. Deși s-au înregistrat unele progrese în reducerea sărăciei de atunci, se așteaptă ca acesta să fi stagnat în 2022, în parte din cauza războiului din Ucraina, care a exacerbat prețurile ridicate la alimente și energie, potrivit datelor Băncii Mondiale citate de Oxfam.
Este pentru prima dată când bogăția extremă și sărăcia extremă au crescut simultan în 25 de ani, a spus Oxfam.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News