Data publicării:

Criza climatică poate duce la dispariția a cel puțin 1 din 10 specii de animale și plante până la finalul secolului 21. Cel mai negru scenariu: o treime vor pieri

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Dacă tendința actuală de poluare și consum vor continua, mai mult de o zecime din speciile de plante și animale vor dispărea până la finalul acestui secol.  

Prădătorii îşi vor pierde prada, paraziţii îşi vor pierde gazdele, iar creşterea temperaturii va fractura lanţul trofic de pe Pământ, informează un articol apărut în revista de specialitate Science Advances.

Riscul de dispariție al plantelor și animalelor este de obicei monitorizat pe lista roșie a IUCN, unde oamenii de știință și-au publicat analiza privind amenințările la adresa a peste 150.388 de specii, constatând că peste 42.000 ar putea dispărea, mai ales din cauza comportamentului oamenilor.

Cu toate acestea, noua cercetare a folosit un supercomputer pentru a modela un Pământ virtual complet, cu specii, la rândul lor virtuale, pentru a înțelege efectul pe care l-ar putea avea încălzirea globală și schimbarea utilizării terenului asupra rețelei vieții. 

Cercetătorii spun că 6% dintre plante și animale vor dispărea până în 2050 în mijlocul scenariului de emisii rutiere, spre care lumea pare să se îndrepte, crescând la 13% până la sfârșitul secolului. În cel mai rău scenariu al încălzirii globale, se estimează că 27% dintre plante și animale ar putea dispărea până în 2100.

„Am populat o lume virtuală de la zero și am cartografiat soarta rezultată a mii de specii de pe tot globul pentru a determina probabilitatea unor puncte în lumea reală”, a spus dr. Giovanni Strona, coautor și om de știință la Universitatea din Helsinki.

„Acest studiu este unic pentru că ține cont și de efectul secundar asupra biodiversității, estimând efectul dispariției speciilor în rețelele trofice locale dincolo de efectele directe. Rezultatele demonstrează că legăturile dintre rețelele trofice agravează pierderea biodiversității”, a spus coautorul studiului, prof. Corey Bradshaw de la Universitatea Flinders din Australia, notează The Guardian.

Populațiile de mamifere, păsări, amfibieni, reptile și pești au scăzut cu 69%, în medie, în ultimii 50 de ani.

Potrivit raportului Planeta Vie 2022 al WWF, indicele Planeta Vie (LPI), furnizat de Societatea Zoologică din Londra (ZSL), arată că în regiunea tropicală abundența medie a populațiilor monitorizate scade într-un ritm alert. Îngrijorarea este cu atât mai mare, deoarece aceasta este regiunea cu cea mai bogată biodiversitate din lume.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel