Data publicării:

Criza alimentară se acutizează pe măsură ce clima se încălzește. Foamea ucide mai mulți oameni decât SIDA, malaria și tuberculoza la un loc

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
grau
grau

Criza alimentară globală, din ce în ce mai proeminentă, a determinat dublarea prețurilor în ultimii ani, iar opinia împărtășită de cei mai mulți oameni de știință se referă la schimbările climatice, ca fiind parte dintr-o ecuație în care se mai află creșterea populației și accesul din ce în ce mai rar la o sursă de apă potabilă.

grau

Deși prețurile s-au mărit și în Statele Unite, cei mai mulți americani nu conștientizează gravitatea problemei. Fapt dovedit de cifre, care spun că 40% din mâncarea din SUA este aruncată la gunoi, iar din 1974 cantinatea de mâncare pe care o irosește o persoană a crescut cu 50%, informează Live Science.

În tot acest timp, una din șapte persoane se duce la culcare cu stomacul gol. Foamea ucide mai mulți oameni decât SIDA, malaria și tuberculoza la un loc. Problema e mai gravă în țările aflate în curs de dezvoltare, dar are mai multe implicații dincolo de țările sărace.

Oamenii de știință avertizează de mai mulți ani că încălzirea globală cuplată cu cererea tot mai mare de apă potabilă, poate creea o criză alimentară. Un studiu din 2007 arată că schimbările climatice pot cauza foamete care poate da naștere războaielor.

Trei pătrimi din populația țărilor subdezvoltate trăiesc cu 2 dolari pe zi.

”Creșterea prețului mâncării va duce la o criză alimentară în acele țări ( țările subdezvoltate), unde oamenii își dau trei sferturi din bani pe mâncare.” au declarat oficiali ai ONU.

Așa cum au arătat o mulțime de cercetări, creșterea populației depășește producția de alimente, iar în lume mai sunt puține terenuri pe care se poate cultiva. La această problemă se adaugă încălzirea globală din cauza căreia fenomenele extreme, care distrug recoltele, sunt din ce în ce mai violente. Și, de parcă nu ar fi fost destul, proiectul ”Green Revolution”, care a dublat de mai multe ori producția de cereale în decursul secolului 20, a fost oprit, pe motiv că problema a fost rezolvată, iar banii alocați proiectului au fost dați în altă parte.

Populația globului în anul 1959 era de 3 miliarde de locuitori. Acum a ajuns la 6.92 de milioarde, iar până în 2044 va ajunge la 9 miliarde. În acest context nevoia de mâncare va crește cu 70%.

Experții prevăd un viitor sumbru dacă nu se iau măsuri cât mai curând. Potrivit unui raport ONU, publicat luna trecută,  schimbările climatice vor adăuga încă 10-20% la totalul oamenilor care mor de foame, până în 2050.

”Până în 2050 ne așteptăm să avem cu 24 de milioane mai mulți copii care suferă de malnutriție, din cauza încălzirii globale -  cu 21% mai mult decât dacă nu ar fi existat această încălzire.”, se arată în raport

Speranța stă în producătorii japonezi care experimentează creșterea culturilor în mediu steril. Alte experimente constau în controversatele alimente modificate genetic. De asemenea se vorbește despre pornirea unui alt proiect, asemănător lui ”Green Revolution”, prin care se vrea creerea culturilor rezistente la fenomenele meteo extreme.

Totodată, trebuie imbunătățită distribuirea alimentelor. Aproximativ o treime din totalul producției este irosită anual.

Nina Fedoroff, consilierul lui Condoleezza Rice, în timpul manadalului lui Bush făcea, în anul 2009, 0 declarație îngrijorătoare:

”Sunt prea mulți pe această planetă. Trebuie să continuăm să ținem în frâu rata creșterii populației, pentru că planeta și-a atins limita de sustenabilitate.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel