Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Criză alimentară în România. Emil Dumitru (PNL): Dacă nu plouă în următoarele 10 zile, seceta riscă să distrugă culturile de primăvară

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Deputatul PNL Emil Dumitru a vorbit despre o posibilă criză alimentară în România.

Emil Dumitru, deputat PNL, a explicat care este riscul care planează asupra culturilor agricole și cât de posibilă este o criză alimentară în România:

„E criză alimentară acum? E impact din cauza războiului din Ucraina“, a întrebat Val Vâlcu.

„Pentru România nu e criză alimentară, doar creșteri de prețuri și vă spun că vor fi creșteri de prețuri. Motorina a ajuns aproape de 10 lei. De aici influențează totul. Dacă ne uităm și la piesele de schimb ale utilajelor agricole...“, a precizat Emil Dumitru.

„Va fi criză de la aceste inputuri sau din cauza faptului că e secetă?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Toate! Va fi un cumul de factori. Îngrășămintele chimice, de la 1.200 de lei pe tonă, s-au cumpărat cu 5.500 de lei pe tonă, toate produsele de protecție a plantelor și semințele au cunoscut o creștere între 9 și 11%. Din punctul meu de vedere avem o secetă care se manifestă pe arii extinse și care e o secetă pedologică și care, dacă în următoarele zece zile nu vor cădea precipitații suficiente, riscă să distrugă recolta pentru culturile de primăvară în mai multe județe, toată Moldova și tot Bărăganul, zona de sud-est“, a punctat Emil Dumitru.

„Punem un 25% impact pe producția agricolă din acest an?“, a insistat Val Vâlcu.

„La culturile de primăvară da, mai bine. În loc să discutăm de 17 milioane de tone de porumb, s-ar putea să discutăm de 10 milioane de tone de porumb“, a adăugat Emil Dumitru.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Câte pesticide consumă România la hectarul cultivat? Emil Dumitru: Produsele ecologice sunt bune, dar nu vor satisface niciodată o piață largă de consum

Youtube video image

Tragedie cu merele românești vs. merele poloneze. De ce nu le găsim la supermarketuri pe ale noastre

 

Deputatul PNL Emil Dumitru a dat exemplul strategiei Poloniei prin care și-a dezvoltat agricultura. Parlamentarul a vorbit despre șansa pe care a avut-o România atunci când a fost întocmit Planul Național de Redresare și Reziliență, dar în care irigațiile și depozitele regionale nu și-au făcut loc:

„Dacă noi vrem să dăm la toți aceste fonduri de dezvoltare, nu vom dezvolta un sector, două sau trei, cum au făcut polonezii. Polonia s-a concentrat foarte mult pe sistemul avicol și pe sectorul pomicol. Ați văzut că toată lumea se plânge că sunt mere poloneze care ne fac nouă concurență. Ei au creat un sector foarte puternic“, a punctat Emil Dumitru.

„Mai e o tragedie! Ei au unde să le depoziteze, că așa ai și mărul de Voinești, dar începând din decembrie miroase a pivniță!“, a punctat Val Vâlcu.

„Sunt de acord, dar fermierii noștri s-au concentrat pe producție și mai puțin pe depozitare. Acum a venit momentul să se concentreze și pe depozitare. Cu regret o spun și aici cred că toată lumea regretă că în Planul Național de Redresare și Reziliență sectorul de irigații și acele depozite regionale. Nu au fost menținute de fostul ministru Cristian Ghinea, care nu înțeleg ce are cu agricultura, că, totuși, înțeleg că o tangență are, mănâncă!“, a precizat, la DC News, Emil Dumitru (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI    -    Produsele românești lipsesc din supermarketuri. Emil Dumitru (PNL): Un primar din Franța mi-a spus foarte sincer cum e acolo

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel