Cristoiu, despre rezultate: Avem 2 enigme, dar cea mai importantă e enigma duminică, ora 18.00
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Ion Cristoiu
Ion Cristoiu
Ion Cristoiu a făcut o analiză după primele rezultate oficiale ale alegerilor prezidențiale de duminică.

Analistul politic Ion Cristoiu a declarat luni, pentru Mediafax, că primele rezultate oficiale ale alegerilor prezidențiale de duminică arată o manipulare a opiniei publice în ziua votului.

„Primele rezultate oficiale, arată, așa cum spuneam încă de ieri, că aserțiunea prezență uriașă la vot fost o manipulare grosolană a opiniei publice pentru că este cea mai slabă prezență din istoria posdecembristă, dar era nevoie de crearea acestei atmosfere în favoarea lui Klaus Iohannis pentru că Iohannis vrea să facă din aceste alegeri prezidențiale, nu să câștige pur și simplu, ci să câștige, în termeni istorici, uriași, prezență uriașă, oameni care se înghesuie să-l voteze, scoruri mari. O altă manipulare a fost cea în legătură cu diaspora, unde iar s-a exagerat prezența pentru că, după trei zile, la 4 milioane de cetățeni, normal era să fie vreo două milioane la vot. Deci asta a fost prima manipulare", a explicat analistul politic.

Întrebat cum se raportează primele rezultate oficiale la informațiile vehiculate anterior privind o prezență istorică la urne și un vot de peste 40%, chiar 50% pentru Klaus Iohannis, Ion Cristoiu a evocat ideea unei enigme, o răsturnare de scor, duminică seara.

„Răspunsul trimite la o nouă enigmă postdecembristă și țin neapărat să o formulez și anume enigma, duminică, ora 6. Duminică 10 noiembrie, la ora 6 după-amiaza, s-a produs o răsturnare în mersul votului, mai mult decât enigmatică. Și anume, toate sondajele, tot ce se știa prin redacții era că, în țară, Viorica Dăncilă era umăr la umăr cu Dan Barna. Se considera că va veni și diaspora și atunci clar Dan Barna era în turul 2. (...)  Au început să apară și manipulări de viziune asupra României, anume că s-a schimbat comportamentul electoral, în sensul că tinerii ies dimineața și bătrânii ies seara. Nu era adevărat, pentru că electoratul PSD este un electorat scos de primari, un electorat mai în vârstă, care iese dimineață. Iese dimineața nu pentru că s-ar teme să iasă noaptea, ci pentru că ăsta este comportamentul când ieși la pensie. Dimineața ești mai vioi, ca să zic eu în calitatea mea de pensionar. Și atunci este clar că s-a întâmplat această răsturnare la ora 6 după amiaza", a susținut jurnalistul.

Ion Cristoiu a mai spus că în turul al doilea Klaus Iohannis nu va putea obține o victorie istorică în condițiile unei prezențe reduse la vot.

Jurnalistul consideră o enigmă și comportamentul lui Dan Barna care și-a recunoscut înfrângerea fără să aștepte rezultatul oficial al rezultatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel