Cristian Preda explică cine trebuie să meargă la Consiliul Europei
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
cristian_preda
cristian_preda

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a explicat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, de ce președintele Traian Băsescu trebuie să reprezinte România la Consiliul UE din 23 mai.

Cristian Preda a arătat că, potrivit reglementărilor UE, la Consiliul European, numai ţările care au regim parlamentar - Marea Britanie, Germania - sunt reprezentate de şeful de guvern. Or, în cazul României, președintele trebuie să reprezinte țara la reuniune, întrucât are cea mai mare legitimitate de reprezentare, ”ieșită direct de la urne”, a precizat europarlamentarul PDL.

„În cazul nostru, de la bun început de când am intrat în UE, preşedintele a fost cel care ne-a reprezentat. De ce? Pentru că din punctul de vedere al regimurilor nu suntem un regim parlamentar, nu alegem preşedintele în Parlament, ci preşedintele dincolo de cota sa de popularitate, are legitimitatea cea mai mare, pentru că este ieşită direct de la urne. Uitaţi-vă câte voturi a luat preşedintele şi câte voturi a luat Victor Ponta când a fost ales deputat. E incomparabil. Legitimitatea este net în favoarea preşedintelui şi opţiunea României de la bun început la Comisia Europeană a fost de a-l trimite pe preşedinte”, a explicat Cristian Preda, citează NewsIn.

Potrivit celor declarate de europarlamentar, în „bucătăria interioară a Consiliului European” se spune că cel care vine la Consiliu trebuie să aibă puterea de a lua o decizie, nu cel care trebuie să dea întotdeauna un telefon pentru a se promulga o lege.

„Vine aici cel care nu are nevoie să dea un telefon ca să ia o decizie. Ponta va trebui totdeauna să dea un tefelon, pentru că legile sunt promulgate la Cotroceni şi pentru că aşa cum vă spuneam, legitimitatea preşedintelui, indiferent de numele lui, că îl cheamă Băsescu sau cum vreţi dumeavoastră, este net superioară”, a precizat Cristian Preda.

Acesta a prezentat și în ce situație Victor Ponta l-ar putea însoți, tehnic, pe președintele Băsescu la Consiliul, deși soluția nu ar fi foarte bine primită de cei prezenți. „Se spune în regulament că dacă şeful statului sau şeful Guvernului vrea să vină cu un ministru la Consiliul European, acest lucru se poate. Cu alte cuvinte dacă Victor Ponta doreşte să îl însoţească pe preşedinte, tehnic ar fi posibil. Cu toate că la Consiliu sunt mulţi care strâmbă din nas”, a declarat Preda.

Europarlamentarul PDL a precizat că regulamentul UE este destul de clar în privinţa reprezentării statelor la Consiliul European. „Există dispute şi există regulamente. Şi în particular există un tratat al UE pe care nu îl confecţionăm noi, aici în Modrogan sau ei în sediul din Kiseleff. Este un tratat care este în vigoare şi care prevede că statele, cele 27, sunt reprezentate de şefii statului sau de Guvern. Asta este mai mult decât clar. Există, de asemenea, un regulament al CE care ne vorbeşte mai în detaliu despre această reprezentare. Şi există într-adevăr varianta ca statul să fie reprezentat de şeful statului, respectiv de şeful Guvernului”, a mai declarat Cristian Preda.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel