Crin Antonescu, analiză după comasare: Văd că sunt foarte mulți îngrijorați de soarta PNL
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Crin Antonescu
Crin Antonescu
Crin Antonescu a intervenit telefonic la Antena3 CNN unde a vorbit despre situația politică actuală din țară. 

Crin Antonescu a făcut o analiză cu privire la situația politică actuală din România. Acesta a vorbit despre USL explicând faptul că nu a existat niciodată o frăție între cele două partide și nici nu prea există asemănări între USL și construcția de acum. 

„Frăție nu a fost niciodată. A fost vorba de o construcție politică atunci, este un început sau o formă de construcție politică acum. Singura asemănare, deocamdată, care e parțială, este aceea că se vor prezenta cele două partide cu o listă comună strict la alegerile pentru Parlamentul European. Asemănarea constă în faptul că această formulă de asocierea va fi supusă validării publice prin vot. În rest, încă sunt foarte multe diferențe între USL și ceea ce s-a construit acum.

Eu nu sunt atât de îngrijorat, paradoxal, cum văd că sunt foarte mulți îngrijorați de soarta Partidului Național Liberal.

Partidul Național Liberal e un partid la guvernare, un partid care a avut prim ministru, un partid care are o reprezentare națională și europeană de primă mână. Privitor la această formulă, variantă, sunt două posibilități. Fie publicul nu o va susține, deci nu vor lua voturi, vor lua 1%-2%, restul o să ia 60% suveraniștii, 40% bășiștii de rit nou, USR, Orban.

Dacă va fi validată de public, atunci înseamnă că e o construcție care are creditul electoratului și rămâne să vedem cu ce program, cu ce oameni și în ce măsură vor îndeplini aceste așteptări.

Eu nu văd un motiv ca trei sferturi din țară să se preocupe de soarta PNL-ului și să plângă de mila lui.”, a spus Crin Antonescu.

 

Ce funcție va ocupa Klaus Iohannis la nivel european 

 

Acesta a fost întrebat în ce funcție îl vede pe Klaus Iohannis la nivel european. 

„Nu am niciun fel de informație și cred că nimeni nu are informații precise. Sunt supoziții. Eu cred că, exceptând poziția de președinte al Comisiei Europene, pentru care doamna von der Leyen își va depune candidatura, cu susținerea PPE din care și Klaus Iohannis și PNL fac parte, și nu ar avea cum să aspire Klaus Iohannis la această funcție, toate celelalte sunt în joc.

Klaus Iohannis este la capătul a două mandate de președinte, într-o țară care nu este nesemnificativă în Europa și cred că toate posibilitățile sunt deschise, dar asta depinde de foarte mulți factori care nu sunt la vederea noastră și cred că nu putem face în acest moment pronosticuri. Depinde și de scorul care se va obține în europarlamentare, în general, depinde de modul în care se desfășoară negocierile pentru celelalte funcții.

Eu, personal, nu am nicio informație, dar cred că primul lucru pe care ar trebui să-l aflăm, dacă am putea, este ce opțiuni are președintele nostru. Că nici asta nu știm.”, a spus Crin Antonescu. 

 

Se sacrifică PNL pentru binele președintelui Iohannis? 

Jurnalista Andreea Dumitrache l-a întrebat dacă este de părere că PNL a sacrificat șansa de a avea un candidat la prezidențiale pentru binele președintelui Iohannis, în contextul în care informațiile recente spun că PNL ar urma să susțină un candidat comun de la PSD la alegerile prezidențiale. 

„Eu nu știu pe ce se bazează aceste informații. Presupun că nu luați chiar așa în serios agitația băsiștilor, în formă continuată, din presă. Nu văd pe ce se bazează informația că au fost sacrificate interesele PNL-ului și nu văd cine a dat indicii atât de clare că PNL-ul va avea sau nu va avea candidat, lăsând la o parte că PNL are o legătură de suflet și politică cu președintele Iohannis, nu are avea deloc de pierdut dacă președintele ar ajunge într-o funcție foarte importantă.

Nu am văzut și nu cunosc să existe, în acest moment, o înțelegere prin care PNL să nu mai aibă candidat la președinția României.", a spus Crin Antonescu. 

 

În cadrul aceleiași intervenții, Crin Antonescu a fost întrebat dacă ar fi o greșeală ca PNL să susțină un candidat PSD, să nu aibă candidat propriu la prezidențiale.

„Deocamdată pot spune că deciziile pe care un partid, și ne referim acum la PNL, le ia, din punctul meu de vedere, se judecă în raport cu contextul internațional, cu totul și cu totul special pe care îl trăim. Nu putem, în situația actuală din lume, să continuăm să facem program de țară din lupta împotriva PSD. Ăsta poate să îi rămână domnului Orban. Eu cred că PNL-ul poate produce candidați și candidat câștigător la președinția României.

Cred că este normal ca un partid de talia sa să aibă această aspirație, dar ce se va întâmplă mai departe, dacă va avea o formulă de înțelege cu alte partide sau nu, nu am de unde să știu acum.”, a spus Crin Antonescu la Antena3 CNN.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel