Creșterea economică a Ucrainei va încetini până la 1% în acest an
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Prezent la un eveniment la Kiev, Oleksi Sobolev a declarat că noile estimări se bazează pe o evaluare conform căreia luptele vor continua dincolo de jumătatea acestui an.

Ministerul Economiei din Ucraina a înrăutăţit la 1% previziunile privind creşterea PIB-ului ţării în 2023, a anunţat luni adjunctul ministrului Economiei, Oleksi Sobolev, citat de agenţia de presă Interfax Ukraine, relatează Agerpres. Anterior, instituţia previziona o creştere a economiei ucrainene de 3,2% anul acesta, după ce în 2022 s-a contractat cu aproximativ o treime. De asemenea, a previzionat că inflaţia va scădea la 24%, de la 26,6% în 2022.

După cum era de așteptat, invazia rusă în Ucraina a generat sancțiuni internaționale importante asupra economiei din Rusia, care s-au reflectat într-un deficit al unor mărfuri de pe piața mondială și care au dus, evident, la scumpirea lor.

Potrivit analiștilor Goldring, la începutul anului 2022, prețul petrolului și al gazelor naturale era deja ridicat, din cauza impactului pandemiei asupra producției și a cererii susținute, ca urmare a redresării economiei mondiale post-pandemice, iar sancțiunile aplicate Rusiei nu au făcut decât să ducă inflația din zona euro, cea din SUA și nu numai, la niveluri cu mult peste prognozele anterioare, scrie financialintelligence.ro. Rata inflației din zona euro a depășit cu mult așteptările în anul 2022 și, deși vedem în 2023 că aceasta începe să se normalizeze, încă se menține la niveluri ridicate, fapt care va genera și o menținere a dobânzilor la valori ridicate în perioada imediat următoare, mai notează sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel