Data publicării:

Creștere a cazurilor de meningită virală în rândul copiilor. La ce trebuie să fiți atenți în cazul bebelușilor

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Creștere a cazurilor de meningită virală în rândul copiilor. FOTO: Freepik @prostooleh
Creștere a cazurilor de meningită virală în rândul copiilor. FOTO: Freepik @prostooleh
A crescut numărul de cazuri de meningită virală în rândul copiilor. Care sunt simptomele ce trebuie să indice necesitatea prezentării la medicul de specialitate.

Specialiştii atrag atenţia că în ultima perioadă se observă o creştere a numărului de cazuri de meningită în rândul copiilor. În acest context,  Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, recomandă prezentarea la medic la orice schimbare a stării de sănătate.

”Observăm o creştere a numărului de cazuri de meningită virală în rândul populaţiei pediatrice. Până în momentul de faţă am îngrijit un număr de patru pacienţi. Unul, în vârstă de 6 ani, a necesitat îngrijire de specialitate în terapie intensivă.

Revin cu îndemn asupra populaţiei să se prezinte în cadrul triajului Spitalului de Boli Infecţioase, la orice modificare în starea de bine a organismului.

Iar dacă discutăm de meningită, durerea intensă de cap, cefaleea persistentă, fotofobia, rigiditate cervicală, febră de cele mai multe ori trebuie să ne facă astfel încât să ne adresăm spitalului cât mai repede posibil”, a declarat Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, potrivit Rador.

Ce este meningita și cum se manifestă

Meningita este o infecție și o inflamație a lichidului și a membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării. Aceste membrane se numesc meninge. Inflamația provocată de meningită declanșează de obicei simptome precum dureri de cap, febră și rigiditate a gâtului.

Simptomele timpurii ale meningitei pot fi similare cu cele ale gripei. Simptomele se pot dezvolta în câteva ore sau în câteva zile.

Simptomele posibile la orice persoană cu vârsta mai mare de 2 ani includ:

- Febră mare bruscă

- Gât înțepenit

- Durere de cap severă

- Greață sau vărsături

- Confuzie sau probleme de concentrare

- Crize convulsive

- Somnolență sau probleme de trezire

- Sensibilitate la lumină

- Lipsa poftei de mâncare sau a setei

- Erupții cutanate în unele cazuri, cum ar fi în cazul meningitei meningococice, notează Mayo Clinic.

Semne la nou-născuți

Nou-născuții și sugarii pot prezenta aceste semne:

- Febră mare

- Plâns constant

- Faptul că sunt foarte somnoroși sau iritabili

- Dificultăți în a se trezi din somn

- Inactivitate sau lenevie

- Nu se trezesc pentru a mânca

- Hrănirea slabă

- Vărsături

- O umflătură în locul moale din vârful capului copilului

- Rigiditate la nivelul corpului și al gâtului.

Bebelușii cu meningită pot fi greu de consolat. Ei pot chiar să plângă mai tare atunci când sunt ținuți în brațe.

Meningita bacteriană este gravă și poate provoca moartea în câteva zile, în lipsa unui tratament antibiotic prompt. Tratamentul întârziat crește, de asemenea, riscul de leziuni cerebrale permanente.

Meningita, tipuri și cauze

Cauzele meningitei diferă în funcție de tipul afecțiunii. De regulă, infecțiile virale sunt cauza cea mai comună pentru apariția meningitei, însă alte cauze pot fi infecțiile bacteriene sau, mai rar, infecțiile fungice.

Meningita bacteriană este cauzată de diferite tipuri de bacterii, precum pneumococul, meningococul sau Listeria monocytogenes.

Meningita virală este mai blândă și poate să treacă fără tratament. Poate fi cauzată de virusuri precum enterovirusuri, virusul herpes simplex, virusul urlian (virusul care determină oreion), HIV, virusul West Nile, dar și de alte tipuri de virusuri.

Meningita fungică apare în urma unei infecții fungice care se dezvoltă în altă parte a corpului și care se răspândește către creier și măduva osoasă. De obicei apare la persoanele cu un sistem imunitar foarte slăbit, care suferă de cancer sau de SIDA. Dacă nu este tratată cu medicamente antifungice, poate pune viața în pericol.

Citește și: 5 boli din era victoriană, revenite în Occident. Stilul de viață și reticența la imunizare, printre factorii care au dus la reapariția acestora

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel