Credeai că singura cacofonie este „ca/ca”? Iată cele mai frecvente cacofonii! Lecție de română
Cacofonia nu este doar atunci când avem repetată silaba „ca”, drept exemplu: „ca casca să îmi vină perfect, trebuie să cumpăr o măsură mai mare”.
Cacofonia este o asociere neplăcută de sunete și nu apare doar atunci când se repetă silaba „ca”. Cuvântul „cacofonie” provine din două cuvinte de origine greacă: „kakos” (urât, rău) şi „phone” (sunet), adică „sunet urât, rău”, adică sonoritate care deranjează.
Cacofonia este o sonoritate supărătoare a unor silabe alăturate, de multe ori cu tentă vulgară. Utilizarea virgulei între cele două silabe nu este recomandabilă, pentru că sunetele respective rămân alăturate în continuare. Evitarea cacofoniei se face prin intermediul câtorva părți de vorbire, cum ar fi: decât, drept, faptul că, asemenea, întrucât (în loc de pentru că), articole proclitice (un, unui, o, unei, unor) sau reformulând enunțul, a explicat profesoara Mariana Badea în cartea sa „Limba română. Gramatica pentru elevi”.
Cele mai frecvente cacofonii sunt: la/la, sa/sa, ca/ca, ca/ce(ci), că/ca, cu/co, că/cu, cu/ru, pul/a.
De exemplu:
Astăzi facem ora de chimie la laborator. Corect este: În laborator.
Aceasta este o politică care enervează electoratul. Corect este: Această politică enervează electoratul.
Cu timpul a înțeles toate problemele. Corect este: În timp, a înțeles toate problemele.
Ca consilier are noi responsabilități. Corect este: În calitate de consilier are noi responsabilități.
VEZI ȘI: Metoda simplă care te ajută să scrii corect cu doi „i”
O greșeală frecventă este nesiguranța scrierii cu doi sau trei „i” la plural, în finalul unor substantive.
CORECT: Niște membri au demisionat. / GREȘIT: Niște membrii au demisionat.
CORECT: Niște miniștri au plecat din Guvern. / GREȘIT: Niște miniștrii au plecat din Guvern.
Aceeași regulă se aplică și pentru sintagmele „niște monștri”, „niște arbitri”, „niște codri” și exemplele pot continua.
Modalitatea de verificare eficientă este înlocuirea, în gând, a acestui substantiv cu un alt substantiv care nu ridică probleme de scriere, cum ar fi „elev”, care se scrie cu un „i” sau doi „ii”: niște elevi/ elevii, a explicat profesoara Mariana Badea în cartea sa „Limba română. Gramatica pentru elevi”.
Adică, de exemplu, când nu știm cum este corect: „Niște membri de la acest partid au venit la emisiune” sau „Niște membrii au venit la emisiune”, înlocuim substantivul „membri”, cu „oameni”. Astfel, aflăm mai ușor care este varianta corectă, adică: „Niște oameni de la acest partid au venit la emisiune”, nu „Niște oamenii de la acest partid au venit la emisiune”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News