CPI: Uciderea lui Gaddafi ar putea constitui crimă de război
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Potrivit procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI), Luis Moreno-Ocampo, uciderea fostului lider libian Muammar Gaddafi ar putea reprezenta crimă de război,  instanţa discutând în acest sens cu autorităţile libiene din Consiliul Naţional de Tranziţie.

Gaddafi a fost ucis în luna octombrie, după ce a fost capturat de rebeli în oraşul său natal, Sirte.

Iniţial, oficiali CNT au declarat că fostul lider şi-a pierdut viaţa în schimbul de focuri, dar şi-au luat angajamentul să investigheze, în urma presiunilor Occidentului.

Luptătorii rebeli l-au găsit pe Gaddafi ascunzându-se într-o conductă de beton, după asediul îndelungat şi sângeros al Sirte. Imagini video filmate atunci îl arată rănit, dar în viaţă, înconjurat de combatanţi.. Aparent, el a fost agresat de mulţime şi bătut, înainte de a dispărea şi a fi auzite focuri de armă.

Fiul său Mutassim, capturat în viaţă împreună cu el, a murit de asemenea în custodia luptătorilor rebeli.

"Cred că modul în care a fost ucis Gaddafi generează suspiciuni de (...) crime de război", le-a spus Moreno-Ocampo jurnaliştilor. "Cred că aceasta este o chestiune foarte importantă. Ridicăm această problemă pe lângă autorităţile naţionale, iar ele pregătesc un plan pentru a avea o strategie amplă pentru a ancheta toate aceste crime", a adăugat el.

CPI a pus sub acuzare pentru crime de război şi pe un alt fiu al lui Gaddafi, Saif al-Islam. El se află în custodia autorităţilor libiene, iar Moreno-Ocampo a acceptat să fie judecat în Libia, nu la Haga.

Citește și:

Fiica lui Gaddafi cere ca ONU să ancheteze moartea tatălui ei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel