Covid-19 și efectele adverse nebănuite pe termen lung. Streinu-Cercel: S-au aruncat pe geam, până acolo s-a ajuns
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Sursă foto: Facebook - Adrian Streinu-Cercel
Sursă foto: Facebook - Adrian Streinu-Cercel
Mulți români infectați cu SARS-CoV-2 au rămas cu o serie de efecte adverse pe termen lung. „Simt nevoia să se așeze pe scaun după ce au stat zece minute în picioare”, a zis Adrian Streinu-Cercel.

„La nivel general, au fost subestimate o serie de efecte, și anume efectele la nivelul sistemului nervos central, și neurologice, și psihice”, a spus Irinel Popescu la „Academia de Sănătate”, unde l-a avut drept invitat pe Adrian Streinu-Cercel.

„Din păcate, au fost cazuri care au mers până la suicid. S-au aruncat pe geam în mai multe unități spitalicești din țară, deci până acolo s-a ajuns. Pe primul plan, a fost depresia, iar depresia a fost foarte urâtă. Cam 70-80 la sută din pacienții cu forme severe au avut manifestări de tip depresiv deosebit de importante. (...) În partea a doua, au rămas cu tulburări de memorie și cu lipsă de concentrare. Spuneau poți să-mi faci ce vrei, dar nu mă pot concentra”, a spus Adrian Streinu-Cercel.

„Foarte mulți pacienți au rămas cu o oboseală fizică. Simt nevoia să se așeze pe scaun după ce au stat zece minute în picioare. Și-au pierdut din forța musculară, care trebuie reeducată”, a subliniat acesta.

385 de români au aflat că au COVID-19, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 385 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2. Au fost raportate și patru decese, informează, luni, Ministerul Sănătății.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 21 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În spitalele din țară, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 1.014, cu 40 mai mult față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 157 persoane, cu 10 mai puțin față de ziua anterioară. Dintre cei 157 pacienți internați la ATI, 139 sunt nevaccinați. Din totalul pacienților internați, 65 sunt minori, 65 fiind internați în secții, cu 8 mai puțin decât în ziua anterioară. La ATI nu e niciun pacient minor internat.

Până luni, 65.566 de persoane diagnosticate cu infecție cu SarsCov-2 au decedat.

În ultimele 24 de ore au fost raportate de către INSP patru decese (trei bărbați și o femeie), fără decese raportate anterior intervalului de referință.

Dintre cele patru decese, trei au fost înregistrate la categoria de vârstă 70-79 de ani și unul la categoria de vârstă peste 80 de ani.

Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care prezentau comorbidități.

Din totalul de patru pacienți decedați, unul a fost nevaccinat și trei vaccinați. Pacienții vaccinați care au decedat avea vârsta cuprinsă între 71-84 de ani.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 2.499 teste RT-PCR (1.334 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.165 la cerere) și 7.269 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.024.730 teste RT-PCR și 9.823.734 teste rapide antigenice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel