Data publicării:

COVID-19: Pacienți asimptomatici cu grave leziuni pulmonare. Dr. Musta: ”Ne AMENINȚĂ”. Avertisment de ultim moment

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Virgil Musta, şeful Secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul ”Victor Babeş” din Timişoara, a vorbit despre situația gravă generată de evoluția pandemiei de coronavirus. 

”Am lucrat în flux continuă, sâmbăta, duminica, o săptămână de muncă era de dimineață până noaptea. O parte din colegi sunt obosiți, noi ne făcusem un plan de concediu, sperând că totul va merge bine și, din păcate, tot planul nostru se destramă. Mai este o mare problemă. Dacă până acum oamenii ascultau de sfaturile noastre și erau îngrijorați de sănătatea lor, acum au început să vină să ne solicite tratamentele la comandă, au început să ne amenințe că ne dau în judecată dacă-i transferăm în spital suport, pentru că spitalul nostru este plin, sunt comportamente greu de suportat, pentru că denotă o lipsă de respect față de cadrele medicale, care-și depun tot interesul ca lucrurile să meargă bine.” a spus dr. Virgil Musta, la Digi24. 

Risc ca boala să evolueze sever

În continuare, dr. Musta a precizat că ”sunt pacienți care vin să ne anunțe, de parcă ne-ar face în ciudă, că sunt COVID pozitiv și că ei nu se internează în spital, nici nu știu de ce mai vin să ne înștiințeze că sunt pozitivi. Vin cu hârtia de la laborator, ne spun ”și eu sunt pozitiv” și pleacă.”

Medicul din Timișoara atrage atenția, în cazul unor astfel de pacienți, că ”există riscul să evolueze sever boala și să ajungă în forme grave la spital”. Totodată, subliniază că respectivele persoane care refuză internarea sunt contagioase și transmit boala celor din jur. Dr. Virgil Musta a afirmat că unele persoane ”sunt frustrate” și subliniază că tuturor ne-a fost greu, însă măsurile stricte au generat rezultatele bune, au permis ținerea sub control a virusului.

Asimptomatici, dar cu leziuni grave la nivelul plămânilor

Medicul din Timișoara a precizat că nu ține oamenii cu forța în spital, însă, cel mai bine este ca inițial să poată evalua pacienții, asimptomatici sau nu: ”Am avut surpriza ca pacienți asimptomatici, în momentul evaluării, să constatăm că aveau leziuni pulmonare severe și, în două trei zile, au apărut simptomele. Este corect să-i evaluăm, iar, ulterior, dacă doresc să solicite externarea, nu ne putem opune”. Dr. Musta a mai spus că sunt două categorii care doresc externarea: cei manipulați și cei care au posibilitatea de a se izola acasă, la domiciliu în condiții superioare față de cele din spital. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel