COVID-19, EXPLOZIE de ştiri false. Cum SE DAU DE GOL
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
fake news
fake news
Numărul ştirilor false a crescut simţitor de la declanşarea pandemiei de coronavirus. Totul se traduce prin ştiri fără urmă de adevăr şi sfaturi greşite, demontate rând pe rând de specialişti. 

Cum evităm, însă, ştirile false în timpul pandemiei? Jeff Hancock, profesor de comunicare la Universitatea Stanford, a explicat de ce tocmai aceste mesaje sunt mai atrăgătoare dar şi ce pot face oamenii pentru a le evita. 

VEZI ŞI Document Libertatea.ro: "Deplasările, INTERZISE în afara domiciliului, cu excepții". PRECIZĂRI OFICIALE

Informaţi-vă DOAR din surse oficiale

Primul sfat al specialustului este ca informaţiile să fie preluate doar din surse oficiale de presă sau direct de la ministere şi Guverne. Reţelele sociale, în această perioadă, sunt principalul motor de distribuire a ştirilor false. 

"Social-media ne permite să aflăm informaţii din bula noastră extrem de rapid, în câteva secunde. Este şi un mod de a păstra legătura cu cei dragi, acest lucru fiind extrem de important pentru sănătatea noastră mentală, dat fiind faptul că trebuie să ne distanţăm fizic. Dar este important să verificăm informaţiile legate de sănătate, în contextul pandemiei de coronavirus, din mai multe surse oficiale. Asta deşi tentaţia de a le crede pe cele de pe reţelele sociale este extrem de mare", a explicat Hancock pentru site-ul futurity.org. 

Cum sunt date de gol ştirile false

"Comparate cu ştirile reale, cele false au tendinţa de a include informaţii surprinzătoare, supărătoare, sau care au scopul de a declanşa nervozitate, anxietate. Orice informaţie care vă dă această senzaţie, iar ştirile despre coronavirus fac asta în mare parte, trebuie verificată de două ori. Alte indicii sunt sursele necunoscute, dar şi topicurile partizane. Când omaneii se tem, caută informaţii pentru a reduce incertitudinea. Dar asta îi poate face pe oameni să creadă informaţii greşite sau înşelătoare, pentru că îi ajută să se simtă mai bine sau să arunce vina pe cineva pentru situaţia creată", a mai spus profesorul. 

Ştirile false, punctul de plecare pentru teoriile conspiraţiei 

"De altfel, de aici pleacă teoriile conspiraţiei. Cel mai bun antidot, o repet, este căutarea informaţiilor în surse de încredere. Trebuie reţinut faptul că ştirile false apar şi din nevoia companiilor din domeniu de profit, iar un număr mare de urmăritori înseamnă bani mai mulţi. Banii sunt principala motivaţie. Sigur, mai există şi aruncarea vinei pe opozanţi politici. 

A treia mare motivaţie este, însă, băgarea publicului într-o stare de confuzie.", a continuat Hancock. 

Care este soluţia

"Soluţia imediată este interzicerea acestui tip de conţinut pe toate platformele. Este o responsabilitate uriaşă. Pe termen lung, oamenii trebuie să fie atenţi la acest tip de informaţii dăunătoare, să îşi verifice sursele şi să nu creadă orice", a conchis profesorul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel