Data publicării:
Covid - 19. Cum se desfășoară Marşul celor Vii, eveniment de comemorare a victimelor Holocaustului
Marşul celor Vii, un eveniment anual desfăşurat în Polonia care îi aduce împreună pe supravieţuitorii Holocaustului, urmaşii lor şi oricine doreşte să comemoreze suferinţele evreilor din lagărele de concentrare nazistă, s-a mutat în spaţiul online pentru prima oară în istorie, din cauza restricţiilor impuse pentru stoparea răspândirii noului coronavirus, transmite miercuri Reuters.
De obicei, participanţii se întâlnesc şi pornesc pe jos spre lagărul de concentrare de la Auschwitz şi apoi spre lagărul Birkenau, aflat la 3 kilometri distanţă, însă regulile pentru prevenirea infectărilor cu coronavirus au făcut imposibilă această formă de comemorare a victimelor genocidului nazist.
Din păcate, ţinând cont de vârsta înaintată a supravieţuitorilor Holocaustului, unii dintre ei nu vor avea ocazia să participe la acest eveniment anul viitor, notează Reuters. 'Am participat la Marşul celor Vii timp de peste 32 de ani', a declarat preşedintele evenimentului, Shmuel Rosenman.
'Am simţit nevoia să plâng'
'Nu sunt o fire emoţională, dar când am luat decizia de a nu mai organiza evenimentul, am simţit nevoia să plâng. A trebuit să mă controlez pentru că supravieţuitorii, mulţi dintre ei, nu vor putea participa anul viitor', a mai susţinut el.
În schimb, aproximativ 10.000 de persoane au realizat nişte plăcuţe comemorative virtuale ce au fost proiectate pe poarta de la Birkenau, din Polonia şi pe clădirea Teatrului Naţional al Israelului, de la Tel Aviv. Preşedintele israelian Reuven Rivlin a fost primul care a dezvăluit o astfel de plăcuţă comemorativă virtuală.
'Antisemitismul îşi scoate iar capul hâd în lume, iar naţiunile trebuie să facă front comun împotriva lui. Împreună în lupta împotriva rasismului! Împreună în lupta împotriva antisemitismului şi a extremismului!', a îndemnat şeful statului Israel. Peste 3 milioane de evrei polonezi, din populaţia de 3,2 milioane de evrei a Poloniei de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, au fost ucişi de nazişti, adică aproximativ jumătate din numărul total de evrei care au murit în Holocaust, aminteşte Reuters, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News