Data actualizării:
Data publicării:

COVID-19. Comisia Europeană, măsură fără precedent: rezervă comună de echipamente medicale, DE ASTĂZI

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Comisia Europeană a decis să creeze, pentru prima dată de la înființarea UE, o rezervă comună de echipamente medicale pentru lupta cu COVID-19: ventilatoare pentru ATI, măști de protecție și alte echipamente. 

Alegeri prezidentiale 2024

Măsura va intra în vigoare începând de astăzi.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat că aceast demers reprezintă un exemplu de solidaritate europeană în acțiune. De rezerva de echipamente vor beneficia toate statele membre. ”Singura soluție este să ne ajutăm unii pe alții”, a spus Ursula vin der Leyen.

Rezervele de medicamente, la dispoziţia statelor membre

Comisarul european pentru managementul crizelor, Janez Lenarčič, a precizat că stocurile suplimentare vor fi folosite pentru ajutorarea statelor membre care se confruntă cu crze de echipamente necesare pentru tratarea pacienţilor infectaţi, pentru protejarea lucrătorilor din sănătate, dar şi pentru a încetini răspândirea virusului.

Rezerva va include echipamente precum ventilatoare, echipament de protecţie precum măştile refolosibile, vaccinuri şi resurse de laborator. Acestea vor fi depozitate de unul sau mai multe state membre, iar Comisia Europeană va finanţa 90 la sută din costuri. Restul de 10 la sută va fi suportat de statele gazdă, care vor fi şi responsabile pentru procurarea acestor echipamente. Centrul de Coordonare pentru Situaţii de Urgenţă (ERCC) va avea grijă de distribuţie, pentru a se asigura că stocurile vor ajunge acolo unde este cea mai mare nevoie.

RescEU este parte din Mecanismul de Protecţie Civilă al UE, care întăreşte cooperarea între statele membre, cu scopul clar de a îmbunătăţi prevenţia, pregătirea şi răspunsul la dezastre. Când scara unei urgenţe depăşeşte capacitatea de răspuns a autorităţilor unei ţăr, poate fi cerut ajutor prin acest mecanism. ERCC este inima acestui mecanism de protecţie civilă şi coordonează ajutorul care va fi acordat statelor care au nevoie.

ERCC acţionează ca un hub de coordonare între toate statele membre UE şi celelalte şase state care participă, ţara afectată, precum şi organismele de protecţie civilă şi experţii umanitari. Centrul operează non-stop şi poate ajuta orice ţară din UE sau din afara ei care este afectată de un dezastru major, dacă aceasta cere ajutor.

Bugetul iniţial pentru acest stoc suplimentar este de 50 milioane euro, dintre care 40 de milioane fac subiectul aprobării de către autorităţile bugetare. În plus, printr-un acord comun, statele membre sunt aproape de achiziţia echipamentelor de protecţie, ventilatoarelor şi a altor lucruri necesare pentru testarea de coronavirus. Această abordare coordonată pune statele membre pe o poziţie de forţă când negociază cu industria producătoare pe disponibilitatea şi preţurile produselor medicale.

Alte măsuri

 

Tot în contextul pandemiei de coronavirus, Comisia Europeană a lansat acţiuni comune cu reţeaua autorităţilor naţionale pentru protecţia consumatorilor pentru a preveni şi stăvili vânzarea de produse care afirmă că previn sau vindecă boala provocată de noul coronavirus. Dată fiind urgenţa situaţiei, autorităţile din statele membre sunt încurajate să ia măsurile necesare cât mai repede pentru a limita aceste lucruri.

În acelaşi timp, platformele online trebuie să îşi dubleze eforturile pentru a depista astfel de informaţii şi a le şterge. Aceste recomandări vor fi făcute publice în următoarele zile.

În plus, continuă şi eforturile pentru repatrierea cetăţenilor UE care au rămas în alte ţări. Prin Mecanismul European de Protecţie Civilă, statele membre se asigură că cetăţenii lor se pot întoarce acasă. Până acum, au fost repatriaţi 1150 de cetăţeni europeni din China, Japonia şi alte ţări. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel