COVID-19: A treia doză de vaccin, protecţie de zece ori mai mare
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Un studiu realizat în Israel arată că a treia doză de vaccin împotriva COVID-19 creşte nivelul imunităţii de zece ori. 

Un studiu prezentat joi de Ministerul Sănătăţii din Israel arată că nivelul de imunitate împotriva coronavirusului al celor care au primit a treia doză de vaccin de la Pfizer este de zece ori mai mare, decât la cei care au primit a doua doză în urma cu mai puţin de cinci luni, relatează EFE. Studiul, publicat de New England Journal of Medicine, arată că doza suplimentară de vaccin a redus atât posibilitatea de contagiere cât şi cea de dezvoltarea de simptome grave ale bolii la cei vaccinaţi a treia oară.

La studiu au participat peste un milion de subiecţi cu vârsta peste 60 de ani care au fost împărţiţi în două grupuri: unul vaccinaţi cu a doua doză în urmă cu cel puţin cinci luni, şi un alt grup în care adulţii au fost vaccinaţi cu a treia doză în urmă cu cel puţin 12 zile.

Numărul de cazuri de coronavirus înregistrate în grupul care nu primise doza suplimentară a fost de 4.500, în schimb între cei vaccinaţi cu a treia doză s-au înregistrat doar 934 de cazuri.

."Este evident că doza de ranfort este foarte eficientă în reducerea ratei infecţiilor şi a numărului de cazuri grave", au semnalat autorii studiului care aparţin mai multor organizaţii ştiinţifice, academice şi medicale, sau care fac parte din Ministerul Sănătăţii, scrie Agerpres.

Rezultatele vaccinării cu a treia doză, importante 



Autorii au evidenţiat importanţa analizării rezultatelor actualei campanii de vaccinare cu doza a treia, pentru a contribui "la politicile ţărilor ce explorează strategii de combatere a pandemiei".

Israelul se confruntă în prezent cu un val patru al pandemiei, iar autorităţile au insistat în repetate ocazii că vaccinarea populaţiei cu a treia doză este fundamentală pentru stăvilirea ei, mai ales în urma scăderii imunităţii organismului după câteva luni de la a doua doză.

Până în prezent, dintre cei aproape 9 milioane de locuitori ai ţării, aproape o treime au primit a treia doză de vaccin.

În ultimele săptămâni, în paralel cu avansare vaccinării, noile contagieri şi cazurile grave s-au limitat doar la persoanele nevaccinate, care reprezintă aproape 10 % din populaţie; 667 de pacienţi sunt în prezent internaţi pentru COVID-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel