COVID-19 a provocat cea mai mare scădere a speranţei de viaţă de la cel de-al Doilea Război Mondial
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Fotografie creată de Ksenia Chernaya, de la Pexels
Fotografie creată de Ksenia Chernaya, de la Pexels
COVID-19 a provocat cea mai mare scădere a speranţei de viaţă de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Pandemia de COVID-19 a provocat o scădere a speranţei de viaţă care nu s-a mai văzut de la cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Oxford şi publicat luni de Internacional Journal of Epidemiology, relatează EFE.

Scăderea speranţei de viaţă a depăşit-o pe cea observată după căderea blocului de est al ţărilor din Europa Centrală şi Orientală. Impactul pierderii speranţei de viaţă a fost notabil în majoritatea celor 29 de state studiate.

'Douăzeci şi două de ţări incluse în studiul nostru au suferit pierderi ale speranţei de viaţă în medie de peste un an în 2020', a declarat unul dintre autorii studiului, José Manuel Aburto. Echipa de experţi a colectat un ansamblu de date fără precedent privind mortalitatea în 29 de state, care au publicat registre oficiale privind numărul deceselor pentru anul 2020. Datele arată că 27 dintre cele 29 de ţări au înregistrat scăderi ale speranţei de viaţă în 2020, 'la o scară care a anulat anii de progres privind mortalitatea', se arată în studiul realizat de Universitatea Oxford.

În majoritatea statelor, speranţa de viaţă în rândul bărbaţilor a scăzut mai mult comparativ cu cea a femeilor

Femeile din 15 state şi bărbaţii din zece aveau o speranţă de viaţă mai mică în 2020 decât în 2015, an în care speranţa de viaţa fusese deja afectată negativ de sezonul de gripă. Studiul relevă şi că femeile din opt ţări şi bărbaţii din 11 ţări au suferit pierderi de cel puţin un an ca speranţă de viaţă. Aceste state au avut nevoie de 5-6 ani pentru ca speranţa de viaţă să crească cu un an, 'un progres pe care COVID-19 l-a anulat în 2020'. Cele mai notabile scăderi ale speranţei de viaţă s-au observat la bărbaţii din Statele Unite, 2,2 ani faţă de nivelul din 2019, urmaţi de cei din Lituania (1,7 ani). Această scădere importantă se explică printr-o creştere a mortalităţii la vârsta activă observată în 2020', notează o altă autoare, Ridhi Kaskyap.

În Europa, 'creşterea mortalităţii la cei de peste 60 ani a fost cel mai des observată', a precizat experta. Dincolo de vârstă, studiul arată că majoritatea reducerilor speranţei de viaţă în diferitele ţări a fost asociată deceselor oficiale de COVID-19. Deşi se ştie că 'există diferite probleme' legate de contorizarea deceselor de COVID-19, precum testele neadecvate sau clasificările eronate, rezultatele studiului relevă că impactul provocat de pandemie a fost 'devastator' pentru multe dintre aceste ţări, conchide studiu realizat de Universitatea Oxford, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel