Urmărește emisiunea live
Costache: „Tuberculoza rămâne o problemă importantă de sănătate publică”
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Victor Costache, ministrul Sănătății
Victor Costache, ministrul Sănătății
Ministrul Sănătății a spus că tuberculoza continuă să fie o problemă importantă în sănătatea publică românească.

Tuberculoza rămâne o problemă importantă a sănătății publice din România, a declarat Victor Costache, într-o conferință de presă, conform Agerpres.

Ministrul a participat la lansarea unui proiect-pilot care prevede tratarea și în sistem ambulatoriu a pacienților cu TBC din București, care nu sunt contagioși.

„Tuberculoza rămâne o problemă importantă de sănătate publică din România şi suntem în continuare printre primele locuri din Europa. În urma eforturilor deosebite ale echipelor medicale, în ultimii ani, am trecut de pe locul 1 pe locul 5 din primele 18 locuri cu prioritate înaltă din Uniunea Europeană şi avem o serie de proiecte pentru a continua acest trend care este pozitiv. Deci, reușim să câștigăm bătălia împotriva tuberculozei. O să urmeze o serie de proiecte de aproximativ 23 de milioane euro cu finanțare internațională, iar proiectul pe care îl anunțăm astăzi este practic o schimbare de paradigmă", a precizat ministrul Sănătății.

Spitalizare continuă pentru tuberculoză

Costache a adăugat că majoritatea pacienților români, în momentul în care sunt diagnosticați cu TBC, sunt internați în regim de spitalizare continuă.

„Acest proiect este unul pilot care se derulează pe București şi vor fi targhetați 200 de pacienți care sunt BK negativ, sunt necontagioși şi vor putea fi tratați în premieră în afara Institutului de Pneumoftiziologie. Este o schimbare de paradigmă şi este foarte important că acești pacienți nu vor fi scoși din sânul familiei şi vor fi tratați în siguranță acasă. (...) 200 de pacienți vor beneficia de această nouă formă de management inovativ a tuberculozei, vor fi pacienți din sectoarele 4, 5, 6 ale Capitalei. Este o abordare integrată, multidisciplinară a tuberculozei. Pe lângă medici participă asistenți medicali, asistenți sociali. Este foarte important ca acești pacienți să adere 100% la tratament pentru a nu avea eșecuri terapeutice", a explicat ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel