Cosmin Poteraş, USR: Morţii de pe şosele nu au culoare politică
Senatorul USR Cosmin Poteraş a vorbit despre şansele iniţiativei sale legislative de schimbare a Codului Rutier, într-un interviu exclusiv pentru DC NEWS.
"Am observat şi eu că nu există mult entuziasm. Foarte mulţi oameni mi-au întrebat dacă eu cred că va trece legea aceasta. Eu le-am spus că datoria mea este să vin cu propuneri, aşa cum consider eu că ar ajuta societatea. Dacă ele trec sau nu, vedem după. Urmează discuţii, urmează să vedem cum se poziţionează celelalte partide.
(n.r întrebat dacă Poliţia Rutieră susţine iniţiativa) Ştiu că există discuţii de mai mult timp pentru partea aceasta din iniţiativa mea ca cei care solicită recuperarea mai devreme a permisului suspendat să susţină un curs de conducere defensivă. Asta a fost o măsură bine primită în mediul politic. Vedem cum se vor poziţiona şi pe obţinerea permisului. Toate aceste discuţii până la urmă pun pe agenda publică un subiect pe care politicienii vin şi se pronunţă. Uneori se ajunge la un consens prin amendamente. Ăsta e rolul Parlamentului, dezbatem şi găsim soluţii acceptate de o majoritate în Parlament. Faptul că vii cu iniţiative îndrăzneţe sau că eşti în opoziţie nu trebuie să descurajeze. Eu sunt optimist în ceea ce priveşte această lege şi sper să primesc susţinerea celorlalte partide, pentru că morţii de pe şosele nu au culoare politică. Nu e un subiect pe care partidele trebuie să defileze, e ceva de care avem nevoie!", a declarat Cosmin Poteraş la DC NEWS TV.
Senatorul USR Cosmin Poteraş a depus o inițiativă legislativă pentru modificarea și completarea Codului Rutier (Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice) prin introducerea de cursuri de conducere defensivă și de prim-ajutor atât pentru obținerea permisului de conducere, cât și pentru cei care au permisul suspendat.
„Am introdus, de asemenea, un termen de 6 luni de plată a amenzilor, în vederea responsabilizării conducătorilor auto care, deși sancționați, ignoră consecințele acțiunilor lor, nu-și achită amenzile și continuă comportamentul periculos și iresponsabil. În astfel de cazuri se va suspenda permisul. Anual, aproape 2.000 de oameni își pierd viața în accidente rutiere pe drumurile din România și aproape 10.000 de persoane sunt grav rănite. Nu putem asista pasivi la pierderea de vieți omenești și cea mai simplă cale este prevenția. Cred că educația rutieră poate fi un pas înainte, în sensul în care, pe de o parte, poate ajuta la conștientizarea pericolului pe care condusul agresiv îl reprezintă și – pe de alta – îi pregătește pe șoferi să conducă defensiv. De asemenea, abilitatea de a acorda corect primul ajutor în caz de accident auto poate salva vieți omenești”, a transmis acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News