Data publicării:

Coronavirusul afectează GRAV economia globală. Cum se manifestă criza

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Pandemia noului coronavirus, originară în China, a infectat mai mult de 200.000 de persoane.

Pandemia noului coronavirus, originară în China, a infectat mai mult de 200.000 de persoane, conform BBC.

Bursele mondiale, prăbușite

Indicii FTSE, Dow Jones și Nikkei au avut scăderi drastice de când virusul a devenit public, pe 31 decembrie. Dow și FTSE au ajuns la cele mai abrupte declinuri într-o zi, egalând recorduri negative care datează din 1987.

Investitorii se tem că răspândirea coronavirusului va distruge creșterea economică și că acțiunile guvernamentale nu sunt suficiente pentru a opri scăderile. Drept răspuns, băncile centrale din multe țări au scăzut dobânzile. Acest lucru ar trebui, teoretic, să facă împrumuturile mai ieftine și să încurajeze cheltuielile, pentru a resuscita economia.

Turismul suferă o lovitură extremă

Industria turismului a fost deteriorată grav, situația ajungând într-un punct în care companiile aeriene au renunțat la zboruri, iar turiștii au anulat vacanțele și călătoriile de afaceri.

Uniunea Europeană interzice intrările în granițele sale pentru 30 de zile, printr-o măsură nemaivăzută până acum. În SUA, Administrația Trump a plasat restricții asupra zborurilor din și spre Europa.

Clienții cumpără mai puțin

Fricile legate de Covid-19 și sfaturile guvernamentale de a rămâne în casă au un efect devastator asupra hotelurilor și restaurantelor. În comparație cu aceeași perioadă de anul trecut, Marea Britanie a avut cu 82% mai puține rezervări, iar în Statele Unite a fost observată scădere de 84%. Irlanda, Germania și Canada sunt afectate și ele grav, înregistrând scăderi de 86%, 90%, respectiv 94%.

Chiar și investițiile „sigure" suferă

Atunci când o criză intră în turație maximă, investitorii aleg cele mai sigure căi. Aurul este considerat, în mod tradițional, „un refugiu sigur" pentru investiții, în momente de instabilitate.

Până în martie, prețul unui gram de aur ajunsese aproape 50 de euro, scăzând apoi abrupt, cu aproape 10 euro. Acest lucru este cauzat de frica de recesiune. În mod similar, petrolul a ajuns la cel mai scăzut nivel din iunie 2001.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel