Data actualizării:
Data publicării:

Coronavirus: Ce animal a fost „gazda intermediară” între liliac și om? Răspuns

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Dovezile științifice arată că un animal „gazdă intermediară" a transmis coronavirusul de la lilieci la oameni.

Dovezile științifice arată că un animal „gazdă intermediară" a transmis coronavirusul de la lilieci la oameni, conform BBC. Însă, chiar dacă Organizația Mondială a Sănătății spune că cercetările se îndreaptă spre „originea naturală" a virusului, unii cercetători spun că poate nu vom ști niciodată cum a fost infectată prima persoană.

Nu este încă suficient de clar dacă animalul gazdă a fost vândut în piața de animale sălbatice din Wuhan, China. Însă, comerțul cu sălbăticiuni este văzut drept o sursă potențială a acestei „vărsări" (trecere de la specie la alta, n.r.).

Sursă de „vărsare”

Oamenii de știință consideră că acest tip de comerț este o sursă de transmisie de la specie la specie, provocând de altfel alte epidemii și fiind acuzat pentru actuala pandemie.

Principalul expert în Covid-19 al Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Maria Van Kerkhove, a spus: „Ne pregăteam pentru ceva de genul acesta de parcă nu era problema de dacă, ci de când".

Cele mai cunoscute epidemii au pornit de la animale

Virusul care cauzează Covid-19 nu este primul caz de o asemenea „vărsare". Multe virusuri pe care le cunoaște mai toată lumea au trecut prin același proces: Ebola, rabie, Sars și Mers. Unele informații despre virușii proveniți de la lilieci (precum Sars și Mers) au provenit tocmai din studiu epidemiei Sars din 2003, foarte înrudită cu noul coronavirus.

A durat până în 2017 (14 ani de cercetări, n.r.) ca cercetătorii să descopere „sursa de lilieci bogată în gene înrudite cu Sars", într-o singură peșteră din China.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel