Data publicării:

Corneliu Ștefan: Viitorul Europei este în mâinile tinerilor noștri

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Facebook Corneliu Ștefan
Foto: Facebook Corneliu Ștefan

De Ziua Europei, 9 Mai, îi îndemn pe copiii și liceenii dâmbovițeni să îndrăznească, să creadă în ei și în visurile lor, precizează preșdintele PSD al Consiliului Județean Dămbovița, Corneliu Ștefan.

În curând, vor lua decizii importante pentru județul nostru, pentru țara noastră și pentru Europa! Noi îi susținem și le oferim tot ce au nevoie pentru a reuși și a realiza ceea ce și-au propus!

La Mulți Ani, Europa!

Felicitări copiilor și profesorilor pentru flashmobul organizat astăzi!, a precizat Corneliu Ștefan.

În 1950, la 5 ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, ministrul francez de Externe, Robert Schuman, propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, pentru a se controla în acest fel producţia de armament şi posibilitatea ca un viitor conflict militar să poată fi evitat, potrivit europa.eu. Propunerea este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Dând curs apelului lui Robert Schuman, statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. La 25 martie 1957, aceste state au semnat Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE), cunoscută sub numele de Piaţa Comună, şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (CEEA, astăzi EURATOM). Atât Tratatul de la Roma, cât şi Tratatul CEEA au intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958.

Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre. Ulterior, acestui complex proiect de construcţie europeană i s-a alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), în 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria, în 2007, Bulgaria şi România şi în 2013, Croaţia.

În cadrul Consiliului European de la Milano, din 1985, s-a luat decizia ca serbarea Zilei Europei să aibă loc în fiecare an la 9 mai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel