Data publicării:

Corespondent BBC: Moscova pe care o știam nu mai există

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Corespondentul BBC Steve Rosenberg a vorbit despre cum arată Moscova, la două luni după izbucnirea conflictului din Ucraina.

Nu există obuze care explodează la Moscova. Nu există forțe străine care înconjoară orașul. Ceea ce trăiesc moscoviții acum nu este nimic în comparație cu ororile din Ucraina.

La prima vedere, viața de aici chiar pare normală. Ca de obicei, Garden Ring din Moscova este plin de trafic. Mulțimile se revarsă din stația de metrou de vizavi de mine.

În realitate, totuși, puțin aici ar putea fi descris ca fiind normal. Normalitatea s-a încheiat pe 24 februarie, când Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina pentru „Operațiunea sa militară specială”.

Am experimentat Rusia Comunistă. Am trăit prin Rusia post-sovietică. Acum, cea mai mare țară din lume s-a metamorfozat din nou.

Permiteți-mi să vă conduc într-un tur al „Operațiunii militare speciale Rusia”.

Presa independentă a fost blocată sau închisă

Mă urc în mașină să conduc la supermarket. Prin forța obișnuinței, pornesc radioul. Este reglat pe 91.2 FM - cândva casa Radio Echo din Moscova. Echo a fost postul meu de radio rus preferat - o sursă de încredere de știri și informații.

Dar în ultimele săptămâni toate instituțiile de știri independente ruse au fost fie blocate, fie închise. Emite acum pe 91.2 FM Radio Sputnik de stat, care susține ofensiva rusă în Ucraina.

Conducând de-a lungul Garden Ring, trec pe lângă un teatru care are înălțat pe fațadă o uriașă literă latină Z - simbolul operațiunii militare a Rusiei. Mai există un Z în afara sediului Căilor Ferate Ruse. Depășesc un camion care are un autocolant Z pe lateral. În ultimele săptămâni, Z-urile au fost desenate pe ușile criticilor Kremlinului.

La mall, afacerile sunt departe de a fi în plină expansiune. Multe dintre magazine - mărci internaționale - s-au închis. De când forțele ruse au atacat Ucraina, sute de companii străine și-au suspendat operațiunile în Rusia.

În supermarket, rafturile sunt pline. Lipsa de zahăr de luna trecută în Rusia - rezultatul cumpărăturilor de panică - pare să fi fost rezolvată. Însă gama de produse pare mai mică decât înainte. Și în ultimele două luni prețurile au crescut.

Mărturia unui medic moscovit

În afara centrului comercial, pot vorbi cu Nadezhda, un medic.

„Prețurile sunt atât de mari, încât este imposibil să supraviețuiesc acum cu salariul meu”, îmi spune Nadejda.

„Dar cel mai greu este să trăiești într-o societate care nu vrea să afle adevărul despre evenimentele din Ucraina. Oamenii sunt prea ocupați să-și facă griji pentru plățile ipotecare, să-și achite datoriile. Nu sunt interesați de ceea ce se întâmplă în jurul lor. Dar cred că ceea ce se întâmplă în Ucraina este groaznic. Îmi e rușine că sunt ruoaică."

Conduc mașina la institutul de inginerie din Moscova unde, în urmă cu 30 de ani, predam limba engleză.

La începutul anilor 1990, după căderea comunismului, studenții mei de aici erau plini de speranță că Rusia și Occidentul vor stabili o prietenie și un parteneriat de durată; că viitorul va fi pașnic și prosper.

Asta nu a funcționat.

"Ne vom depăși toate dificultățile. După apusul soarelui vin mereu zorii", spune Denis, student, în fața institutului.

"Dar eu susțin trupele noastre. Ei sunt soldații noștri. Sunt obligat să-mi susțin țara, orice ar fi", adaugă el.

Distorsiuni orwelliene

Destinația mea finală este muzeul de război uriaș care sărbătorește victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial - o victorie glorioasă, obținută cu un cost uman enorm. Peste 27 de milioane de cetățeni sovietici au fost uciși în ceea ce este cunoscut aici ca Marele Război Patriotic.

Ce mi se pare deranjant este modul în care „Operația Militară Specială” și-a găsit un loc în acest muzeu, cum este onorat aici.

Pe site-ul muzeului, ortografia cuvântului „muzeu” a fost modificată pentru a prezenta litera Z. În magazinul muzeului puteți cumpăra căni Z și insigne care spun că „Putin este PreZidentul meu”.

Iar muzeul găzduiește în prezent o expoziție despre naziștii din Ucraina. Asta ajută la consolidarea pretenției false a Kremlinului că armata rusă eliberează Ucraina de nazism.

Aceasta este „Operațiunea militară specială Rusia” – un univers paralel, orwellian, în care invazia este eliberare, unde agresiunea este autoapărare și unde criticii sunt trădători.

Mi se pare că Rusia pe care o cunosc din ultimii 30 de ani nu mai există, conchide corespondentul BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel