Copii bolnavi de COVID, în stare gravă la Matei Balș. Dr. Carmen Dorobăț, avertisment: Se adeverește!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Copii bolnavi de COVID, în stare gravă la Matei Balș. Dr. Carmen Dorobăț, avertisment: Se adeverește! / Foto: Pixabay
Copii bolnavi de COVID, în stare gravă la Matei Balș. Dr. Carmen Dorobăț, avertisment: Se adeverește! / Foto: Pixabay
Doi copii infectați cu Sars-Cov-2 sunt în stare gravă la Institutul "Matei Balș" din Capitală. Dr. Carmen Dorobăț vine cu un avertisment pentru părinți.

Doi copii cu diagnostic COVID au fost internaţi, în stare gravă, cu febră mare, la Institutul "Matei Balş". Primul copil, în vârstă de 4 ani, a ajuns la spital cu febră de 41.2 C, în condițiile în care mama sa, nevaccinată, era convinsă că e vorba de laringită. Amândoi aveau însă COVID. Al doilea copil, un sugar de 1 lună, avea febră de 3 zile.  În acest context, medicul Carmen Dorobăț a venit cu un avertisment pentru părinți.

"Se adeverește ceea ce ne-a venit ca și ecou din SUA: tulpină dă forme fluctuante din punct de vedere clinic, uneori chiar grave la copii. Ne amintim, tulpina mama nu dădea forme grave la copii, erau asiptomatici", a declarat, într-o intervenție la Realitatea Plus, Carmen Dorobăț, medic infecționist.

"Trebuie să fim atenți nu numai la fenomene respiratorii cu febra, pentru că această boală ne-a arătat că poate să îmbrace și fenomene digestive, și fenomene cutanate.", a mai spus medicul.

Vaccinarea părinților și a copiilor

Medicul Carmen Dorobăț susține că vaccinarea părinților și a copiilor este foarte importantă, mai ales acum, când a mai rămas puțin până la începerea noului an școlar.

"Vaccinarea părinților și a copiilor sunt două aspecte partenere și, pentru că începe anul școlar, este absolut necesar să gândim și în ce cuantum s-au vaccinat părinții copiilor care merg într-o anumită colectivitate. Se poate crea un cerc vicios între școală și mediul extrașcolar și tulpinile pot merge dintr-o parte în alta. Ne așteptăm, odată cu începutul școlilor, la un număr mai mare de cazuri", a completat Carmen Dorobăț.

Copiii fără comorbidități grave pot face forme severe de COVID-19 mai ales dacă sunt obezi, dacă au vârsta sub trei luni sau sunt de altă rasă decât cea caucaziană, a avertizat în urmă cu câteva zile și medicul pediatru Mihai Craiu. Printre alți factori de risc care trebuie monitorizați în cazul copiilor sunt: malformațiile cardiace, bolile neurologice sau pulmonare cronice, sindromul Down, deficite imunologice, insuficiență renală cu dializă, diabet, anemie severă sau malnutriție severă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel