Data actualizării:
Data publicării:

Conturile lui Musk, înghețate în Brazilia — surse Reuters

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Judecătorul brazilian Alexandre de Moraes a ordonat înghețarea conturilor financiare ale companiei Starlink, deținută de miliardarul Elon Musk, potrivit unei surse din cadrul Curții Supreme, transmite Reuters. 

Decizia vine ca urmare a lipsei de desemnare a unor reprezentanți legali ai platformei de social media X (fostă Twitter) în Brazilia.

"Conflictul" dintre judecătorul Moraes și Musk ar fi izbucnit în urmă cu câteva luni, după ce platforma X nu a respectat măsurile legale de a bloca anumite conturi de pe rețeaua socială, acuzate de răspândirea de "fake news" și mesaje de ură, mai scrie sursa citată.

***

 

Acuzații din partea lui Musk ce vizează încălcarea libertății de exprimare

Într-un ordin dat publicităţii ieri, judecătorul Alexandre de Moraes, din cadrul Tribunalului Federal Suprem (STF), a dispus ca Musk să precizeze "în 24 de ore numele şi calitatea noului reprezentant legal al X" în Brazilia sub pedeapsa "suspendării imediate a activităţilor reţelei sociale", transmite AFP.

Citește mai multe aici: https://www.dcnews.ro/amenintari-la-adresa-retelei-sociale-x-un-judecator-spune-ca-poate-suspenda-fostul-twitter-in-24-de-ore_969937.html.

Drept răspuns, Elon Musk a postat pe X un mesaj în care apreciază că "acest judecător a încălcat în mai multe rânduri legile pe care a jurat să le respecte".

Judecătorul a ordonat în aprilie o anchetă asupra lui Elon Musk, acuzându-l de reactivarea unor conturi interzise. Pe de altă parte, Elon Musk îl acuză de încălcarea libertăţii de exprimare. Pe data de 17 august 2024, Elon Musk a anunţat închiderea birourilor X din Brasilia, lăsând totuşi serviciul disponibil pentru utilizatorii brazilieni.

El l-a acuzat atunci pe judecătorul Alexandre de Moraes că l-a ameninţat cu arestarea pe reprezentantul său legal în Brazilia, ceea ce reţeaua socială consideră o formă de "cenzură" vizând blocarea anumitor conţinuturi.

Platforma anunțase, în urmă cu 2 săptămâni, că își închide operațiunile în Brazilia 

Platforma X a anunțat, în urmă cu 2 săptămâni, că îşi închide operaţiunile în Brazilia "cu începere imediată" din cauza a ceea ce a numit "ordine de cenzură" din partea judecătorului brazilian Alexandre de Moraes, relatează Reuters și Agerpres.

X pretinde că Moraes l-a ameninţat în secret pe unul din reprezentanţii săi legali în statul sud-american cu arestarea dacă nu se supune unor ordine de a elimina anumite conţinuturi de pe platformă.

Gigantul social media a publicat fotografii ale unui document care ar fi semnat de judecătorul Moraes şi care prevede că o amendă zilnică de 20.000 de reali (3.653 de dolari) şi un decret de arestare vor fi impuse împotriva reprezentantului X Rachel Nova Conceicao dacă platforma nu respectă pe deplin ordinele lui Moraes.

"Pentru a proteja siguranţa staffului nostru, am luat decizia de a ne închide operaţiunile din Brazilia, cu începere imediată", a menţionat X.

Curtea Supremă din Brazilia, al cărei membru este Moraes, a declarat că nu va comenta chestiunea până nu se va lămuri în privinţa autenticităţii documentului difuzat de X.

Citește mai multe aici: https://www.dcnews.ro/platforma-x-isi-inchide-operatiunile-in-brazilia_968855.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel