Data publicării:
Contul de WhatsApp al Luizei, activ. Expert siguranță informatică: Cum se localizează dispozitivul
Mădălin Dumitru, specialist în siguranță informatică, a explicat în ce condiții se putea folosi contul de WhatsApp al Luizei Melencu, dispătură în 14 aprilie, și cum poate fi localizat telefonul.
Cum a fost accesat contul de WhatsApp al Luizei
Mădălin Dumitru, expert în siguranță informatică, a explicat, la Antena 3, cu privire la accesul la contul de WhatsApp al Luizei:
”Telefonul respectiv este puțin probabil să fi avut o asemenea autonomie a bateriei.
În al doilea rând, dacă cineva ar fi găsit telefonul, acea persoană ar fi trebuit să aibă un cod de acces, pentru că sunt puține persoane, cu atât mai puțin tineri, sunt cei care nu pun cod de securitate la telefon sau chiar recunoaștere facială.
Dacă s-ar fi scos cartela și s-ar fi introdus în alt telefon, ar fi apărut în tot grupul un mesaj de tipul `codul de securitate a fost modificat`.
Într-un grup de WhatsApp, sunt unul sau mai mulți admini. Ei pot scoate membrii din grupul respectiv, dar, în cazul acesta, mesajul care apare este că X a eliminat-o din grup pe Luiza, ceea ce nu este cazul aici. Acest mesaj apare numai dacă persoana respectivă a ieșit din grupul respectiv.
Mai există posibilitatea dacă pe contul respectiv de WhatsApp s-ar fi logat cineva de pe un browser web.
Din ce vedem, cel care a ieșit din grup e utilizatorul Luiza Wapp.”.
Cum se localizează telefonul
Expertul în siguranță informatică Mădălin Dumitru a afirmat, în ceea ce privește localizarea telefonului de pe care a fost accesat contul Luizei, că:
”WhatsApp poate fi folosit având sursă de Internet din două direcții, una poate fi Wi-Fi, cealaltă poate fi cartelă SIM cu date mobile. Când sunteți acasă, puteți scoate cartela, dar puteți avea în continuare GSM prin conexiunea la Wi-Fi. Altfel, există posibilitatea să opriți Wi-Fi-ul și să comunicați în continuare prin rețeaua GSM. Sunt două canale diferite prin care poate fi localizat telefonul.
În situația în care există cartelă GSM în telefon, operatorul de telefonie mobilă reține ultima celulă la care a fost văzut telefonul ca fiind prezent pentru 24 de ore.
Operatorul poate da ultima celulă GSM la care a fost conectat telefonul la acea oră. Aș lua intervalul de la 00:00 până la 02:00 și aș vedea ultima locație a celulei GSM. Lucrul acesta îl poate face doar anchetatorii.
Dacă telefonul era doar prin Wi-Fi și nu folosea cartelă GSM, există metode specifice de localizare, dar majoritatea au nevoie de interacțiune cu user-ul. Pot trimite un link pe WhatsApp cu o poză. Dacă utilizatorul deschide poza, accesând link-ul, îi pot vedea IP-ul de unde s-a conectat cu WhatsApp-ul respectiv.”
Specialistul a afirmat că există aparatură ”cu care poți simula o celulă GSM, telefonul să-l forțezi să se conecteze la tine și, în funcție de direcția în care mergi, pot să ai intensitatea semnalului mai mare sau mai mică și să determini distanța la care se află telefonul respectiv. Există această aparatură la nivel internațional”.
”Autoritățile trebuie să ceară operatorului ultima activitate și repede trebuie să se miște, în 24 de ore, din informațiile pe care le am” a mai spus specialistul.
”Dacă s-a folosit Wi-Fi, în schimb, se poate face o cerere către WhatsApp și se poate vedea, pentru că ei au date în timp real și văd ce tip de telefon e, care este IMEI-ul, cei de la WhatsApp pot să dea aceste detalii” a explicat Mădălin Dumitru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News