Data publicării:
Controversa NATO în ”moarte cerebrală”. Franța și Germania se activează
Franța și Germania au căutat fiecare să revendice conducerea europeană în cadrul NATO, miercuri, în prima ședință ministerială, după ce președintele francez Emmanuel Macron a considerat că alianța este în „moarte cerebrală”.
Pe fondul întrebărilor președintelui american Trump privind viitorul alianței nord-atlantice, a furiei pentru incursiunea Turciei în Siria luna trecută și a îndoielilor americane cu privire la angajamentul Europei în ceea ce privește alianța, ministrul german de externe, Heiko Maas, a declarat că Europa nu trebuie să meargă singură în cadrul organizației.
În schimb, Maas a propus partenerilor de la reuniunea miniștrilor de externe din NATO ca secretarul general Jens Stoltenberg să creeze o comisie de experți pentru a dezbate problemele strategice ale alianței.
În afară de propunerea Berlinului, ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a ridicat și ideea unui grup de „oameni înțelepți” care să ia în considerare viitorul NATO, deși nu au fost oferite detalii încă.
Ambele idei ar lărgi competența inițială a NATO, de la fondarea sa din 1949, de a proteja Europa și America de Nord, pentru a cuprinde noi domenii de acțiune precum războiul civil din Siria, care durează de opt ani, și chestiunea Orientului Mijlociu.
Stoltenberg laudă propunerea Berlinului
În timp ce Stoltenberg le vorbea marți reporterilor, după o întâlnire a miniștrilor de externe ai Alianței, acesta s-a văzut nevoit să răspundă la o serie de întrebări cu privire la propunerile noi venite din partea Parisului și Berlinului.
"Toți aliații și-au exprimat sprijinul foarte puternic pentru NATO și pentru importanța unității transatlantice", a spus Stoltenberg.
"Propunerea ministrului Heiko Maas a fost susținută de mulți aliați. Este foarte valoroasă și o vom analiza în timp ce vom pregăti viitoarea reuniune a liderilor alianței și atunci vom decide ce să facem."
El a evitat să răspundă direct la o întrebare ce privea opțiunea sa asupra propunerii franceze.
„Cu toții suntem de acord că NATO rămâne indispensabilă pentru securitatea noastră”, a spus Stoltenberg. „Suntem mai puternici pe măsură ce înfruntăm viitorul împreună”.
Spațiul devine un nou domeniu operațional
Miniștrii de externe ai NATO s-au întâlnit marți pentru a pregăti întâlnirea liderilor NATO de la Londra, din 4 decembrie, a declarat Stoltenberg.
Printre alte anunțuri, el a spus că alianța va recunoaște acum spațiul ca un domeniu operațional nou, alături de aer, de pământ, de mare și de cyber.
Cu toate acestea, a adăugat șeful Alianței, NATO nu are intenția de a instala arme în spațiu. "Suntem o organizație defensivă", a spus el reporterilor.
Alte subiecte de pe ordinea de zi au inclus „progresul NATO în realizarea unei împărțiri mai echitabile a sarcinilor între aliați și probleme strategice, inclusiv relațiile NATO cu Rusia, controlul armelor și implicațiile ascensiunii Chinei”.
Tot marți, înainte de întâlnire, Stoltenberg a subliniat relevanța, importanța și puterea alianței transatlantice. El a dezaprobat ideea că SUA consideră alianța mai puțin importantă, sub președintele Donald Trump, argumentând că unitatea europeană nu este un substitut pentru alianța cu SUA.
"Dacă ne uităm înapoi în istoria NATO, am mai văzut dezacorduri - datând de la criza din Suez din 1956 până la războiul din Irak din 2003", a spus el.
„Dar forța NATO este că, în ciuda acestui fapt, am fost întotdeauna capabili să ne unim în jurul misiunii noastre principale - să ne protejăm și să ne apărăm reciproc”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News