Controale stricte ale poliției în cazul femeilor din Iran care nu respectă portul vălului. Președintele Raisi: Nu ține doar de religie, ci este o obligație politică
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @rawpixel.com
FOTO: Freepik @rawpixel.com
Ebraim Raisi, președintele Iranului, vrea controale stricte pentru femeile care nu respectă portul vălului.

Președintele Iranului Ebraim Raisi vrea menținerea controalelor stricte ale poliției asupra încălcării de către femei a portului vălului, relatează dpa, scrie Agerpres. Decizia lui Raisi vine în ciuda protestelor dure care au avut loc zilele trecute.

”Respectarea portului vălului nu ține doar de religie, ci este o obligație politică și legală pentru femeile iraniene”, a declarat Raisi duminică. De aceea ”nu există nicio îndoială” că aceste controale trebuie efectuate tot timpul, a spus clericul ultraconservator, potrivit site-ului președinției.

De la începutul noului an persan pe 20 martie, poliția a intensificat reprimarea încălcărilor privind portul vălului. Videoclipuri postate pe social media arată că au existat ciocniri între femei și acești așa-numiți gardieni morali în timpul unora dintre controale.

Moartea unei tinere, erastată pentru port inadecvat al vălului islamic, proteste naționale împotriva regimului

Moartea tinerei kurde iraniene Mahsa Amini în custodia poliției în septembrie 2022 a declanșat proteste naționale împotriva regimului islamic și a codului său vestimentar. Ea a fost arestată de oamenii legii pentru că purta inadecvat vălul islamic. Câteva zile mai târziu, ea a murit într-o secție de poliție în urma violențelor suferite.

În semn de solidaritate cu tânăra femeie kurdă, tot mai multe femei iraniene au ignorat de atunci codul vestimentar obligatoriu. Cercurile islamice din Iran au criticat și ele controalele stricte ale poliției, întrucât există convingerea că femeile nu pot fi transformate în musulmane pioase și devotate prin violență, notează dpa.

Citește și: Erdogan vrea referendum cu privire la portul vălului. ”Să decidă poporul”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel