Data publicării:

Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare de la Kiev: Rusia încearcă să provoace armata Ucrainei să atace

Autor: Julia Pandi | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a acuzat Rusia de organizarea unor provocări în estul Ucrainei pentru a încerca să provoace armata ucraineană să răspundă.

Secretarul Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a acuzat vineri Rusia de organizarea unor provocări în estul Ucrainei pentru a încerca să provoace armata ucraineană să răspundă, dar a adăugat că ţara sa va acţiona pe căi paşnice pentru a dezamorsa criza, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Într-o conferinţă de presă, ministrul pentru Integrarea Teritoriilor Ocupate Temporar Iryna Vereshchuk a declarat că Rusia încearcă să forţeze Ucraina să facă concesii.

La rândul său, Danilov a menţionat că Ucraina nu are planuri de eliberare prin forţă a teritoriilor deţinute de separatişti, adăugând că o invazie rusă a Ucrainei la scară largă este puţin probabilă. Washingtonul a descris vineri drept o manevră cinică anunţul evacuării către Rusia a civililor din Donbas, estul separatist prorus al Ucrainei, acţiune în care Statele Unite văd pregătiri ale unei ofensive militare a Rusiei, notează AFP.

Kievul şi Washingtonul acuză Moscova că pregăteşte o invazie în Ucraina sau o provocare prin care să justifice o invazie, ceea ce Rusia de asemenea neagă în continuare, în timp ce, conform SUA, circa 190.000 de militari ruşi sunt în apropierea graniţei ucrainene.

 

VEZI ȘI: SUA denunță provocările Rusiei în estul Ucrainei

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat vineri că intensificarea ciocnirilor în derulare în estul Ucrainei reprezintă „un scenariu de provocări” conceput de Rusia pentru a justifica un atac asupra Ucrainei, relatează AFP, conform Agerpres.

Evenimentele din ultimele 24-48 de ore 'fac parte dintr-un scenariu deja în derulare, care constă în crearea de provocări false, apoi în a răspunde la aceste provocări şi, în cele din urmă, în a comite o nouă agresiune împotriva Ucrainei', a declarat Blinken într-un discurs la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

'Deşi facem tot ce ne stă în putere pentru a transmite clar că există o cale diplomatică' la această criză gravă între Occident şi Rusia, 'suntem profund îngrijoraţi de faptul că nu aceasta este calea în care s-a angajat Rusia”, a spus şeful diplomaţiei americane.

Acuzații similare formulate joi

Blinken a formulat acuzaţii similare joi în Consiliul de Securitate al ONU. Tot vineri, în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a declarat la rând său că Rusia exercită 'o ameninţare absolut inacceptabilă' asupra securităţii europene.

'Această criză nu este o criză ucraineană'

Anunţurile recente ale Rusiei privind o retragere parţială a trupelor „au fost un licăr de speranţă”, a spus ea, adăugând însă că îşi doreşte să vadă acţiuni, „deoarece ameninţarea rusă este în continuare reală'.'Această criză nu este o criză ucraineană. Este o criză rusă', a declarat şefa diplomaţiei germane.

În timp ce Rusia a transmis joi SUA cererile sale strategice privind securitatea în Europa, pentru a dezamorsa criza privind Ucraina, Annalena Baerbock spune că propunerile Moscovei „nu sunt încurajatoare până acum”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel