Consiliul Concurenței. Chirițoiu: Ambasadorul Franței s-a interesat de Cazul Orange
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Dumitru
WhatsApp
bogdan_chiritoiu_f
bogdan_chiritoiu_f
Președintele Consiliului Concurenței din România a dezvăluit la emisiunea „Borza Analytica” despre vizita pe care i-a făcut-o ambasadorul francez cu privire la amendarea Orange.

În studioul DCNews, Bogdan Chirițoiu a dezvăluit în exclusivitate din culisele cazului Orange și Vodafone, cel doi operatori de telecomunicații cărora li s-au aplicat în 2011 amenzi drastice pe motiv de abuz de poziție dominantă pe piață, după o anchetă demarată în 2007.

Ambasadorii îl vizitează frecvent

Întrebat de jurnalistul Val Vâlcu dacă are vreo reținere atunci când ambasadorii străini acreditați la București îl chestionează cu privire la companiile din țările lor care sunt amendate în România, președintele Consiliului Concurenței a recunoscut că a fost vizitat pentru o discuție pe această temă atât de ambasadorul britanic, cât și de cel francez.

Legea din România e la fel cu cea din Franța

În cazul particular al Orange, Bogdan Chirițoiu povestește despre întrevederea avută cu ambasadorul francez: „Mi-a explicat că Orange e France Telecom, e firmă de stat și că amendăm Franța. I-am spus că a fost amendat și de voi în Franța, așadar Consiliul Concurenței din Franța a amendat la rândul său France Telecom, astfel că nu e o chestie așa șocantă că îl amendăm și în România. Aplicăm exact aceeași lege ca și în Franța, pentru că e o lege europeană, nu e diferită legea din România de legea din Franța. Cazul a durat niște ani până am câștigat în instanță, dar Înalta Curte a confirmat amenda dată lui Orange. Nu e o dramă că vin ambasadorii, dar nici nu înseamnă că aplici legea altfel pentru că vine ambasadorul”.

Anchetă din 2007, proces din 2011, soluție în 2018

În cazul Orange, cuantumul amenzii a fost de 147,9 milioane de lei, pe care instanța de judecată l-a redus la 110,9 milioane de lei. La începutul lunii aprilie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a confirmat irevocabil încălcarea Legii concurenţei de către compania Orange.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel