Conservatorii de la Vatican, plan pentru a-l face pe Papa Francisc să demisioneze. Cardinal: Vor pune o presiune atât de mare încât nu va avea de ales
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Sunt tensiuni uriaşe la Vatican, acolo unde mai mulţi cardinali conservatori ar fi pus la cale un plan prin care să îl forţeze pe Papa Francisc să demisioneze. Informaţiile vin la doar câteva zile după funeraliile Papei Emerit Benedict. 

Cu toate că Papa Francisc a declarat că va demisiona dacă sănătatea sa se va înrăutăţi, acest lucru era greu de crezut că s-ar întâmpla atât timp cât Papa Emerit Benedict al XVI-lea trăia, pentru a evita o situaţie în care am fi avut trei Papi în viaţă, scrie Daily Mail

Acum, însă, situaţia se schimbă. Iar aceste informaţii sunt alimentate şi de memoriile publicate de arhiepiscopul Georg Ganswein, fost secretar al Papei Emerit Benedict al XVI-lea, în care Papa Francisc este portretizat într-o manieră negativă. 

Ziarul italian La Stampa afirmă că un cardinal a declarat, sub protecţia anonimatului, că o facţiune conservativă a cardinalilor pregăteşte un complot pentru răsturnarea "unui Papă comunist". 

"Vor fi mai multe faze în acest plan, dar obiectivul final este simplu: să pună pontificatul sub o presiune atât de mare încât Francisc să nu aibă de ales decât să demisioneze. Cei care i se opun lui Francisc acum ştiu că sunt în minoritate, aşa cum ştiu că vor avea nevoie de timp pentru a-l slăbi pe actualul Papă", a transmis cardinalul. 

Cardinalul a adăugat că această campanie de presiune se va axa pe "slăbirea progresivă a Sfântului Părinte, precum şi a alegerilor sale doctrinare, lucru care va duce la un imens val de nemulţumire şi astfel va putea fi folosit împotriva acestuia". 

Cine este Georg Ganswein şi ce a spus despre Papa Francisc 

 

Cardinalul Georg Ganswein, care a fost secretarul personal al răposatului Papă Emerit Benedict timp de aproape 20 de ani, a fost supranumit "George Clooney al Sfintei Biserici", datorită modului în care arată. Acesta este considerat acum o figură cheie a facţiunii care ar fi împotriva Papei Francisc. 

Unii observatori ai Vaticanului consideră că noua carte a acestuia, "Nimic mai mult decât adevărut: Viaţa mea alături de Papa Benedict al XVI-lea", este doar prima salvă a atacurilor împotriva Papei Francisc. Concret, se pare că această carte înlătură faţada coabitării fericite între cei doi Papi. Ba mai mult, în ultimii zece ani s-ar fi adunat mai multe nemulţumiri ale Papei Benedict cu privire la modul în care este condusă Biserica de succesorul său. 

Ganswein spune că a fost "şocat şi fără cuvinte" atunci când Papa Francisc l-a concediat în 2020, din funcţia de şef al administraţiei papale, ca urmare a unui scandal pornit de la o carte la care Benedict a fost co-autor. Papa Francisc i-ar fi spus lui Ganswein să nu mai vină la birou şi să se concentreze pe îngrijirea lui Ratzinger. 

Papa Emerit Benedict, reacţie ironică la auzul demiterii lui Ganswein

 

Ba mai mult, prin publicarea unor scrisori între cei doi papi şi relatarea unor conversaţii între aceştia, Ganswein arată că papa Francisc a refuzat complet reintrarea în circuitul papal al lui Benedict, şi l-a făcut pe actualul suveran pontif "mincinos, ilogic şi sarcastic". 

Până şi Papa Emerit Benedict ar fi avut o reacţie ironică la adresa Papei Francisc când Ganswein a fost concediat. "Se pare că Francisc nu are încredere în mine şi te-a făcut pe tine însoţitorul meu", ar fi spus Papa Emerit. 

În afară de Ganswein, în această facţiune s-ar mai afla şi cardinalul Raymond Burke, din SUA, dar şi Gerhard Ludwig Muller, care a fost un prieten apropiat al lui Benedict al XVI-lea. 

Pe 4 ianuarie, aproximativ 100.000 de pelerini au venit în piaţa Sfântul Petru de la Vatican pentru a participa la funeraliile Papei Emerit Benedict. Papa Francisc, care a venit pe un scaun cu rotile şi care a putut sta în picioare doar cu ajutorul unui baston, a menţionat numele Papei Benedict în predica sa abia la final: "Benedict, prieten al mirelui (n.r. Iisus Hristos), fie ca bucuria ta să fie completă acum că îi auzi vocea, acum şi pururea". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel