Conjuncția Jupiter - Saturn. Astronom: „Imagine UNICĂ, te va urmări tot restul vieții“ / FOTO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Conjuncție Jupiter - Saturn. Foto: Valentin Grigore
Conjuncție Jupiter - Saturn. Foto: Valentin Grigore
Astronomul Valentin Grigore a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre unicitatea evenimentului de conjuncție dintre Jupiter și Saturn.

În seara zilei de 21 decembrie 2020 se va produce o conjuncție foarte apropiată între planetele Jupiter și Saturn, ultima conjuncție asemănătoare producându-se acum aproape 400 de ani, pe 16 iulie 1623. Distanța aparentă dintre planetele gigant ale Sistemului Solar va fi de doar 0.1° sau 6′, acestea putând fi observate în același câmp vizual prin telescoape chiar și la grosismente mai mari, potrivit Astroinfo.

Valentin Grigore, președintele Societății Astronomice Române de Meteori, a oferit un interviu, în exclusivitate pentru DC News, despre unicitatea acestui fenomen: 

„Nu e un fenomen în sine, e un eveniment astronomic, destul de rar, dar numai aparent pe cer. În realitate, cele două planete nu au nicio treabă una cu alta, nu interacționează, dar, modul sub care se văd, privite de pe Pământ, le face ca ele să pară foarte apropiate pe cer. Practic, extrem de apropiate încât se pot vedea prin același câmp al telescopului. În mod obișnuit, aceste lucruri nu se întâmplă, chiar dacă o dată la 20 de ani, cele două planete ajung în conjuncție. Apropierea normală între aceste două planete este mare, cam de 10x mai mare decât acum. Iată, acum se întâmplă să fie la 6 minute de arc, adică  0,1 grade, ceea ce este extrem de rar“, a precizat Valentin Grigore.

S-a mai întâmplat pe vremea lui Galileo Galilei

„Un astfel de eveniment s-a mai întâmplat pe vremea lui Galileo Galilei, dar atunci a fost foarte aproape de Soare. Planetele apuneau la 15-20 de minute după apusul Soarelui. Nu se puteau vedea cu ochiul liber. A mai fost o conjuncție în 1227, când a fost o apropiere puțin mai mare decât acum și va mai fi în 2080 când va fi cam ca acum. Este, statistic, un eveniment destul de rar. Nu orice generație dintre pământeni are ocazia să-l vadă“, a punctat astronomul.

Imagine unică, îți va rămâne în minte toată viața

„Cu ochiul liber, vor fi foarte apropiate, Jupiter mai strălucitoare, Saturn mai puțin strălucitoare, abia sesizabile cu ochiul liber pentru că vor fi aproape lipite. Spectaculozitatea începe însă când le privim prin binoclu sau telescoape. Atunci, vom vedea o imagine unică ce îți rămâne în minte toată viața. Le vezi în același câmp de telescop aproape una de alta. Sateliții lor chiar se întrepătrund. Este o imagine absolut unică care te va urmări tot restul vieții. Vom vedea planeta Jupiter cu cei 4 sateliți galileeni și, la foarte mică distanță, chiar și prin lunetă și telescop, planeta Saturn cu inelul inconfundabil și satelitul său, Titan.

Seara aceasta va fi apropierea maximă. Vom avea aproximativ o oră și jumătate pentru a vedea conjuncția, de pe la ora 17:00 până la ora 18:30. Trebuie să avem cer senin și orizontul vestic și sud-vestic cât mai liber“, a menționat Valentin Grigore.

Evenimentul, combinat cu solstițiul de iarnă și curentul Urside

„De reținut, cei care vor privi, vor rămâne cu această imagine întipărită în minte. Peste 20 de ani, distanța dintre ele va fi mult mai mare. Tot ca statistică, astăzi este și solstițiul de iarnă, deci  e un eveniment dublu. Plus de asta, la noapte vom avea și curentul de meteori Urside, un curent mic ce produce între 5 și 10  meteori pe oră la maximul activității, se vede toată noaptea pe cer, dar, în 1945 și în 1986 a produs niște izbucniri puternice și posibil să avem parte de 5 activități speciale noaptea aceasta. Și acest curent de meteori este de luat în seamă“, a conchis președintele Societății Astronomice Române de Meteori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel