Congresul SUA aprobă finanțare sporită pentru securitatea Estoniei, Letoniei și Lituaniei
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Congresul SUA a adoptat o lege care include un ajutor militar și de apărare de 228 de milioane de dolari pentru Estonia, Letonia și Lituania în acest an, în cadrul Inițiativei de Securitate Baltică, au declarat sâmbătă oficiali estonieni din domeniul apărării.

Legislația de finanțare a guvernului SUA include ajutor militar pentru cele trei țări baltice, care sunt toate membre NATO și vecine cu Rusia, și a fost aprobată de legislatori vineri, relatează Associated Press

"Sprijinul din partea SUA a ajutat în mod semnificativ Estonia, Letonia și Lituania să accelereze mai multe proiecte de infrastructură militară și de dezvoltare a capacităților", a declarat ministrul estonian al Apărării, Hanno Pevkur, într-un comunicat. "Vestea bună este că sprijinul este puțin mai mare decât anul trecut."

"Acest ajutor financiar trimite un semnal clar că SUA, cel mai mare aliat din NATO, este angajat față de securitatea și stabilitatea regiunii noastre", a spus el.

Creată în 2020, Inițiativa de Securitate Baltică (BSI) este un demers prin care Departamentul Apărării al SUA sprijină dezvoltarea capacității militare și a interoperabilității forțelor armate ale Estoniei, Letoniei și Lituaniei.

Finanțarea SUA se concentrează pe dezvoltarea apărării aeriene, a cunoașterii situației maritime și a forțelor terestre în țările baltice, a precizat Ministerul Apărării din Estonia, adăugând că un total de 225 de milioane de dolari a fost alocat ca ajutor în cadrul BSI pentru cele trei țări în 2023.

În decembrie, Statele Unite și statele baltice au convenit asupra unei foi de parcurs de cooperare în domeniul apărării pe cinci ani, care are scopul de a ghida relațiile de colaborare pentru apărare și securitate națională între țări până în 2028.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel