Data actualizării:
Data publicării:

Congres PSD, pe 5 iulie 2024, pentru alegerea candidatului la prezidențiale - surse

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
PSD a decis când va avea loc Congresul, potrivit unor surse.

Pe 5 iulie 2024 va avea loc Congresul PSD pentru alegerea candidatului la prezidențiale, potrivit unor surse politice.

Ce spunea Marcel Ciolacu despre viitorul președinte al României

Legat de calitățile pe care Marcel Ciolacu consideră că ar trebui să le aibă viitorul președinte al României, el a spus într-un interviu pentru DC News:

„În primul rând, să aducă o normalitate în România și să înțelegem odată pentru totdeauna că președintele trebuie să se ridice, după ce este ales, peste partidele politice și să respecte atât litera Constituției, cât și spiritul ei. Și atunci democrația din România va fi una categoric consolidată.

Oricum, din punctul meu de vedere, am intrat într-o zonă de consolidare a democrației după 34 de ani. E și mult, dar și puțin. Dar dacă am compara cu alte state... este încă puțin și mai trebuie făcut și acest pas. Ultimii doi președinți, vă spun fără nicio reținere, nu au avut această capacitate de a consolida democrația ca acei președinți care se ridică deasupra politicului." 

„Și dvs. aveți aceste calități?" -  a fost întrebat la DC News.

„Vom vedea. Dacă voi candida" - a spus premierul, lăsând loc de interpretări.

Youtube video image

 

 

VEZI ȘI: Prezidențiale 2024. Analiza lui Chirieac după sondajul SOCIOPOL

 

 

Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat cifrele fierbinți ale sondajului prezidențial, subliniind că precampania și campania vor juca un rol crucial pentru rezultatele finale, într-un context în care manipularea opiniei publice este mai dificilă ca niciodată. Comentatorul politic mai spune că Marcel Ciolacu ar avea un loc asigurat în turul al doilea.

Bogdan Chirieac a vorbit, la România TV, despre cifrele momentului. Sondajul realizat de Sociopol arată astfel pentru potențialii candidați la prezidențiale:

Marcel Ciolacu (PSD) - 31%;George Simion (AUR) - 17%;Mircea Geoană (independent) - 15%;Nicolae Ciucă (PNL) - 13%;Diana Șoșoacă (SOS România) - 9%; Cristian Diaconescu (independent) - 7%;Dacian Cioloș (Reper) - 5%;Kelemen Hunor (UDMR) - 3%.

 

„Înainte de orice, mi se par niște cifre foarte credibile. În al doilea rând, cred că după 20 de ani, candidatul PSD are un culoar pentru președinția României, fiindcă zona asta naționalistă, cu 17% pentru George Simion și cu 9% pentru Diana Șoșoacă (deci în jur de 25%), mai degrabă ar vota cu PSD-ul decât cu un candidat de la PNL. Și eu sunt de acord că un rol foarte important îl va avea campania electorală.

În legătură cu ce s-a întâmplat în 2014, atunci exista Cambridge Analytica, de care am aflat și noi mai târziu. Acum, mai greu cu Cambridge Analytica, adică sunt metode și pro, și contra, astfel că e greu de manevrat opinia publică la modul acela, cum a fost manevrată în 2014. Spun că e greu, dar nu spun că e imposibil.

Deci cred că o să avem o campanie foarte plină. Și, desigur, nu doar campania de după 15 august este importantă. La fel de importantă, dacă nu mai importantă, este precampania, care practic va începe la 1 iulie. Atunci va fi vorba despre strângerea de semnături, despre mesaje, despre poziționare și despre organizații care trebuie să meargă într-o direcție sau în alta. Fiecare dintre candidați va dori să intre în turul al doilea", a spus Bogdan Chirieac.

 

Vedeți continuarea aici: https://www.dcnews.ro/prezidentiale-2024-analiza-lui-chirieac-dupa-sondajul-sociopol_962867.html

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel