Data publicării:

Confuzie la nivel înalt în Vatican. A spus sau nu Papa Francisc că în Gaza e genocid?

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Reuters: Palestinienii zic că da, în timp ce Vaticanul spune că nu.

Miercuri a izbucnit o dispută cu privire la faptul dacă Papa Francisc a folosit cuvântul "genocid" pentru a descrie evenimentele din Gaza. Palestinenii care s-au întâlnit cu el au insistat că da, în timp ce Vaticanul a declarat că nu.

Versiuni opuse au apărut într-o conferință de presă după-amiaza, în care zece palestinieni care s-au întâlnit cu Papa, la reședința sa din Vatican. Acea întâlnire a fost urmată de alta cu rude israeliene ale ostaticilor din Gaza.

"În momentul în care am împărtășit povestirile familiilor care au fost ucise (în Gaza), el a menționat 'Văd genocidul'", a declarat Shireen Awwad Hilal, care predă la Colegiul Biblic din Betleem, notează Reuters.

"A fost foarte clar că termenul 'genocid' nu a venit din partea noastră. A venit din partea Sfinției Sale, Papa Francisc", a adăugat ea.

Cu toate acestea, o declarație transmisă de purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, ca răspuns la întrebarea unui reporter, a afirmat contrariul.

"Nu sunt conștient că el (Papa) a folosit un astfel de termen. A utilizat termeni pe care i-a exprimat în timpul audienței generale și cuvinte care, oricum, descriu situația teribilă din Gaza", se menționează în declarația lui Bruni.

Alți participanți la conferința de presă a palestinienilor au confirmat că l-au auzit pe Papa folosind cuvântul "genocid".

"Toți am fost acolo. L-am auzit și nimeni nu are probleme auditive", a subliniat Hilal când a fost întrebată de reporteri.

Participanții au subliniat că Papa era foarte informat despre situația din Gaza și despre lipsa apei, medicamentelor și necesităților de bază.

Teroarea nu trebuie să justifice teroarea

Israelul a impus un asediu însoțit de bombardamente asupra Gazei după ce militanții Hamas au atacat orașe din sudul Israelului pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane, în mare parte civili, luând aproximativ 240 de ostatici, conform estimărilor israeliene.

De atunci, mai mult de 14.000 de cetățeni din Gaza au fost uciși, aproximativ 40% dintre aceștia fiind copii, conform oficialilor medicali din teritoriul condus de Hamas, cifre considerate credibile de către Națiunile Unite.

Palestinienii de la conferința de presă au menționat că Papa a condamnat acțiunile Hamas ca fiind teroriste, cu mai mulți dintre ei citându-l pe Papa în timpul întâlnirii, spunând că "terorismul nu trebuie să justifice terorismul".

Mai devreme, miercuri, în cadrul audienței sale generale, Francisc a declarat că conflictul a depășit etapa de război.

"Aceasta este ceea ce fac războaiele. Dar aici am depășit războaiele. Acesta nu este un război. Acesta este terorism", a subliniat el.

El a cerut rugăciuni pentru ca ambele părți să "nu se lase duși de pasiuni care, în final, distrug totul".

Ambasadorul Israelului la Vatican, Raphael Schutz, a menționat că nu dorește să se refere direct la ceea ce a spus Papa, dar a adăugat: "Există o distincție simplă: o parte ucide, violează și nu îi pasă de propriii lor oameni. Cealaltă parte este implicată într-un război de autoapărare."

Schutz a făcut aceste declarații în cadrul unei conferințe de presă cu familiile israeliene care s-au întâlnit cu Papa. Cei mai mulți au spus că nu au fost conștienți de comentariile Papei, deoarece acestea au avut loc după întâlnire.

În timpul audienței generale, un grup de palestinieni din mulțime a ținut fotografii cu cadavre înfășurate în țesături albe și un panou pe care scria "Nakba continuă".

"Nakba" este cuvântul arab pentru catastrofă și se referă la displasarea și privarea de bunuri a palestinienilor în timpul războiului din 1948, care a înconjurat fondarea statului Israel.

Întâlnirile și comentariile Papei au avut loc la scurt timp după ce Israelul și Hamas au convenit asupra unui armistițiu în Gaza, pentru cel puțin patru zile, pentru a permite intrarea de ajutoare umanitare și eliberarea a cel puțin 50 de ostatici capturați de militanți, în schimbul eliberării a cel puțin 150 de palestinieni închiși în Israel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel